Pepparkakor à la Nina

Posted on
 
Klassiska pepparkakor, något som aldrig någonsin kommer att gå ur tiden! För de flesta är nog julen lika med obligatorisk pepparkaksbakning. Det handlar om gemenskap, om traditioner, om doften som sprider sig i huset när de gräddas, om julmusiken som ska stå på i bakgrunden, om pepparkaksdegen som alla älskar så mycket. Men är du sugen på att avvika från traditionerna ett tag kan du ju alltid testa att göra mitt senaste pepparkaksrecept – lite näringsrikare, lite smakrikare, lite kryddigare & lite bättre, helt enkelt.
 

En bra grej till – Pepparkakorna passar alla! De är mjölkfria, glutenfria & sockerfria! Veganska gör du dem enkelt genom att byta ut ägget mot ett chia-ägg (chiafrön blandat med vatten som fått svälla) eller annan äggersättning. Variera efter behov.

 
Pepparkakor utan gluten, socker & mjölk
20-30 små pepparkakor

1 dl mandelmjö
1 dl kokosmjöl
2-3 tsk pepparkakskryddor
2 msk kokossocker
1/2 msk fiberhusk
(1 msk tapiocamjöl)
1-2 msk dadelsirap
2 msk kokosolja
1 litet ägg
 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, pepparkakskryddor, kokossocker, fiberhusk och tapiocamjöl i en skål. Smält kokosoljan i en kastrull och blanda med dadelsirapen. Rör ihop med de torra ingredienserna och knäcka i ett ägg. Blanda ordentligt, tills en fast pepparkaksdeg formats. Platta till och kavla ut försiktigt, försök undvika sprickor. Använd pepparkaksformar du gillar och tryck ut pepparkakor ur en inte allt för tunn utkavlad deg. Grädda i ugnen 5-10 minuter, akta så de inte bränns. Enjoy!
 
 
Tapioca-mjöl är inte obligatoriskt, men gör degen lite fastare. Fiberhusk går också att bortse ifrån, men ger fördelen att degen blir mer lättarbetad. Dadelsirapen (100% dadlar) finns att köpa i utvalda mataffärer, min kommer från märket Sevan. Det är sirapen som gör pepparkakorna mörka, så vill du ha ljusare pepparkakor kan du byta ut den mot t.ex. agavesirap. 
 
  • Dela

0 kommentarer

  1. Anonym says:

    Superbra tips ju!

  2. ellen says:

    åh va fina!

  3. Boel says:

    Himla bra inlägg, alla ser så goda ut :D

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.