Raw saffranstårta med pecan & kokos

Posted on
 
Jag älskar saffran! Det är en smak som påminner om julen, men som samtidigt är så allsidig och fyllig. I denna rawtårta är saffranssmaken verkligen stjärnan. Den ger julkaraktär till ett enkelt litet mästerverk med smaker som kokos och pecan. Ett måste till adventsfikat och samtidigt ett hälsosamt alternativ till de klassiska godsakerna. Jag tipsar om att göra den i en liten form, det gör jag alltid med rawtårtor, då de är lite kompaktare än diverse klassiker. Passar om man inte är så många – då blir de små smakbitarna perfekta!
 
 
Denna tårta passar såväl glutenintoleranter som mjölkallergiker och de som vill undvika tillsatser. Tål du inte nötter går det bra att byta ut pecannötterna mot glutenfria havregryn, eller mandlar om man tål det bättre. Till saffranssmaken har jag denna gång använt flytande saffransarom, men med riktig saffran blir det säkerligen minst lika bra! Om du gör i en stor form för fler personer, fyrdubbla.
 
 
Raw saffranstårta med pecan & kokos
cirka 4 portioner (12 cm diameter)

1 dl naturella pecannötter
5 st mjuka dadlar
1 liten sked kokosolja
1-1,5 dl kokosgrädde
2-3 tsk agavesirap
1 tsk saffransarom
 
Gör så här:

Mixa pecannötter, urkärnade dadlar och kokosolja till en smulig massa. Tryck ut i en liten rund form med löstagbara kanter, 12 cm diameter. Vispa upp kokosgrädden med agavesirap och saffransarom. Häll ut över pecannötsbottnen. Täck med plast och ställ in i frysen i åtminstonde 2-3 timmar. Tag upp 15 minuter innan servering, toppa med pecannötter och rostad kokos, och skär upp i bitar. Mums!
 
Julgodistips: Det går lika bra att göra mindre munsbitar av detta recept! Använd då istället en rektangulär burk och skär tärningar.
 
 
Kokosgrädde finns att köpa, men det går lika bra att använda det tjocka lagret på kokosmjölken. Använd ekologiska ingredienser i så stor utsträckning som möjligt, det gör stor skillnad för smaken. Dadlarna bör vara mjuka/färska, alternativt blötlagda om de är torkade.
 
  • Dela

0 kommentarer

  1. Emma says:

    Åh, så gott det ser ut! :D tror jag ska testa på att göra denna kaka redan ikväll! :)

  2. ɑ n n i k ɑ says:

    Mums :)

  3. Alma says:

    Det ser otroligt gott ut!

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.