Saffranssnurror med dadel & mandel

Posted on
 
Lussebullar, lussekatter, saffranskusar… Kärt barn har många namn! Men samtidigt som dessa är mer än traditionella runt Lucia och i advent tror jag fler än jag tycker att de nog ofta blir lite torra, tråkiga och överskattade. Speciellt köpta, massproducerade. Dessutom är de, likt de flesta klassiska fikabröden i Sverige, baserade på de tre vita gifterna – mjölk, vetemjöl och socker. Gott? Det kan man kanske tycka. Men speciellt hälsosamt? Nja, jag vill absolut inte sätta en röd stämpel på dessa livsmedel, men någon hållbar mättnad, näring eller större tillfredsställelse ger de tyvärr inte. Med andra ord blir de lite tomma, de där traditionella vetebröden.
 
Men självklart kan man göra “en lite bättre version”! Njut av klassikerna om du gillar dem, men är du sugen på att prova något nytt kan du testa mina goda lussebakverk – saffranssnurror med dadelfyllning och mandel. Goda, näringsrika & fulla av julsmak!
 
 
Dessa saffranssnurror är…
 
Veganska √
Mjölkfria √
Fria från raffinerat socker √
Glutenfria √
 
 
Hälsosamma saffrans-snurror
6-8 medelstora snurror

1 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1,5 tsk torrjäst
1 pkt saffran
1,5 msk kokossocker
1 stor sked kokosolja
1 dl nötmjölk (cashew, mandel)
1/2 msk fiberhusk
en nypa himalaya-salt
 
2 msk dadelsirap/dadelpuré
1-2 msk mandelmjöl
1-2 msk nötmjölk (cashew, mandel)
 
hackad sötmandel
 
 
Gör så här:
 
Blanda alla torra ingredienser till saffransdegen i en bunke. Smält kokosoljan i en liten kastrull tillsammans med nötmjölken till fingertemperatur. Blanda med de torra ingredienserna med hjälp av en träslev. Rör tills degen formar en boll och ingen deg fäster på kanterna. Om degen fortfarande är för fuktig, tillsätt lite mer mandelmjöl. Lägg sedan en bakduk över bunken och låt jäsa i ungefär en timme. Under tiden; blanda ihop dadelsirap, alternativt puré av dadlar, med mandelmjöl och nötmjölk. Sätt sedan ugnen på 200°. När degen jäst klart, kavla ut degen till en stor rektangel. Bre ut dadelfyllningen över den utkavlade degen och skär sedan 6-8 remsor. Tag upp och vik ihop remsorna, för att underlätta att forma dem till “snurror”. Toppa snurrorna med hackad sötmandel. Grädda i ugnen ungefär 15 minuter, tills snurrorna är lätt gyllenbruna men inte torra. Ätes till fördel färska och lite varma. Mmm!
 

 
TIPS! Vill du skippa fyllningen och göra lussebullar av klassisk form går det lika bra med detta recept. Forma då lussebullar av degen när den jäst, dekorera med russin eller gojibär, och låt jäsa en stund till innan du gräddar dem. Saftigt och gott!
 
  • Dela

2 kommentarer

  1. Meta says:

    De där ser ju riktigt smaskigt ut. Så fina bilder du visar över en före detta hemstad(nästan, Borlänge) för mig Falun. det är så kul att se dom.
    Ha en fin början på veckan
    Meta

  2. kaffehörnan says:

    Gud vad raffigt gott de ser ut, snyggt upplägg

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.