Sommarsallad med lax & persiljepesto

Posted on
 
Här skådar ni dagens härliga, somriga lunch! Ofta slänger jag ihop en enkel sallad vid lunchtid och toppar med proteinkällor som ägg eller tofu, men idag blev jag så himla sugen på lax – så jag stack till affären och köpte en färsk laxfilé. Det är verkligen skillnad på färsk och fryst. Att välja den färska är helt klart värt extrakronorna. Så på min krispiga sommarsallad lade jag idag en härligt ugnsbakad laxfilé och medan jag ändå lyxade till det lite gjorde jag en hemgjord pesto till – på persilja! Ett nytt påhitt, men hur gott som helst. 
 
 
Krispig sommarsallad med lax
3 portioner

1 kruka rödgrön sallad
2 dl kokat matvete
1 knippe rädissor
75 g sockerärtor
450 g färsk lax
olivolja
kikoman soja
örtsalt
chilipeppar
 
Gör så här:

Klipp laxen i tre filéer och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och kikoman soja. Krydda med örtsalt och vrid över lite chilipeppar. Baka i en 200° varm ugn i 25 minuter. Skölj grönsakerna. Fördela salladsblad på tallrikarna, dela rädissorna och skär sockerärtorna på längden. Lägg allt på tallrikarna och strö över avkylt matvete. Ta ut laxen ur ugnen, avskilj den från skinnet och lägg filéerna på salladerna. Servera med hemgjord persiljepesto.
 
 
Ninas persiljepesto
1 sats

60 g osaltade pinjenötter
1 kruka färsk persilja
4-5 msk extra virgin olivolja
1/2 tsk havssalt
 
Gör så här:

Klipp persiljan och släng i allt i en stadig mixer. Mixa slätt.
 
  • Dela

0 kommentarer

  1. Anonym says:

    Ser apgott ut! Vi brukar göra något liknande, fast med kyckling och bulgursallad istället. Men dina bilder gav mersmak, helt klart!

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.