Nyponbröd med spirulinapesto

Posted on
 
Nyponbröd med spirulinapesto. Inte den vanligaste kombinationen kanske? Möjligen ett totalt nypåhitt? Jag tror nog det… Men oj, så gott det blev! De glutenfria små brödkakorna blev saftiga, smakrika och pimpade med näringsrikt nypon. Inte det minsta torra, utan så där luftiga men ändå kompakta. Tillsammans med den enkla peston gjord på solrosfrön och babyspenat, boostad med det mest näringsrika du kan hitta – spirulina – smakade de fantastiskt gott. Härlig balans mellan sälta och mildhet. Perfeka som tilltugg, mellanmål, frukost.
 
 
Glutenfria nyponbröd
7-8 små kakor
 
1 msk nyponpulver
1 msk fiberhusk
1,5 dl vatten i fingertemperatur
3 dl havremjöl/skrädmjöl
1 nypa havssalt
några droppar olivolja
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Värm vattnet till fingertemperatur och häll i en bunke. Rör ner havssalt och nyponpulver, rör om ordentligt. Blanda sedan ner lite havremjöl i taget, så det inte klumpar sig. Blanda till sist ner olivolja och fiberhusk. Låt stå en stund och börja sedan forma 6-8 små bollar. Kavla ut till små rundlar och pensla med olivolja. Grädda i ugnen i ungefär en kvart, vänd gärna på kakorna efter halva tiden. 
 
 
Vegansk spirulinapesto

1 dl solroskärnor
2 nävar bladspenat
lite olivolja
1-2 tsk spirulinapulver
en rejäl nypa flingsalt
 
Gör så här:

Mixa solroskärnor med bladspenat, olivolja och smulat flingsalt. Rör ner spirulina och bred ut över bröden.
 
 
Nyponpulver är kort och gott pulveriserade nypon, nordens C-vitamin-bomb! Antioxidanten har mängder av livsviktiga funktioner för kroppen. Den dämpar inflammationer, stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att ta upp andra näringsämnen ur maten. Nypon sänker dessutom blodtrycket och hämmar det ohälsosamma LDL-kolesterolet. I bröd ger nyponpulvret ett härligt, fräscht smaklyft! Du hittar nyponpulvret här
 
Spirulina är som sagt någon av det mest näringsrika du kan hitta på vår jord! Spirulina är en riktig mirakel-alg och är rik på järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium, B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin. Dessutom har algen i viktenhet tre gånger så hög proteinhalt som nötkött. För att nämna några fina effekter som denna superfood har på hälsan så är stärkt immunförsvar, virushämmande och cancerskyddande några som toppar. Du hittar spirulinan här.
 
Du hittar dessa superpulver på Go for life. Anger du koden NK14 vid köp får du dessutom 10% rabatt
 
 
Mmmm… Prova gärna att göra några större bröd istället för små och gör en hälsosam nyponpizza! Peston fungerar dessutom bra till diverse goda rätter. Varför inte som fyllning i härliga dinkelravioli (recept här) eller i en fräsch wrap? Möjligheterna är oändliga!
 
  • Dela

0 kommentarer

  1. Veronica says:

    Ser gott ut :)

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.