Enkelt rödbets- & zucchini-bröd

Posted on
 
Inget slår egenbakat bröd. Man kan själv välja vad man vill ha i och det smakar tio gånger färskare än det i butiken. Dessutom behöver det inte alls vara krångligt! Om du avstår från att baka själv bara för att det känns jobbigt med all knådning och jäsning så rekommenderar jag dig att testa detta bröd; det behöver varken knådas eller jäsa. Ändå blir resultatet det saftigaste, smakrikaste någonsin. Så bra!
 
 
Detta enkla recept uppstod från ren spontanitet här om dagen. Jag blandade bara ihop en snabb deg, ställde in den i ugnen ett tag, och vips – ett nytt favoritbröd! På en gramahsbas är det förgyllt med saftig zucchini, smakrik rödbeta, knapriga valnötter och hampafrön.
 
 
Rödbets- & zucchini-bröd med valnötter
1 bröd

7 dl grahamsmjöl
2 tsk bikarbonat
1-2 tsk salt
2 msk kokosolja
3 dl mandelmjölk
2 dl rödbetsjuice
3-4 dl riven zucchini
en näve hackade valnötter
(2 msk skalade hampafrön)
 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Blanda mjölet med bikarbonat, salt och hackade valnötter. Om du vill kan du även blanda ner lite andra nötter och frön, t.ex skalade hampafrön. Skölj och grovriv zucchini. Smält kokosolja i en liten kastrull på spisen och blanda sedan med mandelmjölk och rödbetsjuice. Blanda zucchini och rosa mjölk med mjölblandningen så att konsistensen känns ungefär som gröt. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och vänd över brödsmeten. Grädda ungefär 40-60 minuter och låt svalna en stund under bakduk innan servering.
 
 
Hummus, kronärtkocksröra, solrossmör, färska grönsaker, mosad avokado, färskost eller nötsmör är gott att ha på!
 
 
…eller så äter man det bara som det är! När det är färskt är brödet hur saftigt som helst, så det funkar utmärkt.
 
 
Utesluter du grönsaker, nötter och frön har du ett förträffligt basrecept som går att variera en hel massa! Det tar cirka fem minuter att slänga ihop och du behöver inte ens kladda ner händerna. Här är några tips på hur du kan variera receptet:

– Byt ut zucchini mot morot och juicen mot lite mer mandelmjölk = morotsbörd

– Byt ut grönsaker mot mer nötter och torkad frukt = fruktigt nötbröd
– Mosa ner en banan istället för rödbetsjuice = sött bröd som passar bra till nötsmör
– Riv ner rotsaker och byt ut juicen mot mixade, vita bönor = proteinrikt rotfruktsbröd
– Gör brödet glutenfritt genom att byta ut grahamsmjölet mot bovetemjöl och rismjöl
 
  • Dela

0 kommentarer

  1. Ellen says:

    Hej Nina!
    Jag älskar din blogg! :D Vad använder du för mixer/matberedare när du gör dina godsaker? :)

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.