Chickpea peanut butter chocolate chip cookies

Posted on
 
Just chocolate chip cookies var något jag älskade när jag var yngre. Kombinationen av halvsmält choklad och spröd kaka som smälte i munnen – mmm… Nu är jag inte alls sugen på de där sockersprängda eldoradopaketen i affären, men inspirerat av nya Superlicious-boken skapade jag på jullovets sista eftermiddag dessa underbara kakor! De har allt det mumsiga från chocolate chip cookies, men smakar betydligt bättre, ger massor av härlig och naturlig energi, samt till skillnad från köpekakorna också massor av högkvalitativ näring!
 
 
Kikärtor som en av basingredienserna – “Va?”, tänker ni säkert. Men tro mig, just kikärtor är den ultimata ingrediensen i goda, glutenfria, näringsrika cookies! De fungerar tillsammans med havregrynen som ett superbra mjöl-substitut och ger istället för tomma kolisar långsamma sådana, plus en hel del bra proteiner. Smakar kikärtor gör de färdiga kakorna inte alls – de ger bara en neutral bas.
 
Och så en touch av jordnötssmör. En ganska stor touch, om jag får be! Jordnötssmör passar utmärkt i hälsosamma kakor och ger en härligt nötig smak. Om du inte tål eller tycker om jordnötter kan du byta ut det mot annat nötsmör, alternativt extra kokosolja.
 
 
Chickpea peanut butter chocolate chip cookies
10-15 kakor

2 dl kikärtor (kokta)
1 msk kokosolja
1 medelstort ägg
1-2 msk agavesirap
3-4 msk jordnötssmör, crunchy
1/2 tsk bakpulver
en nypa havssalt
en nypa äkta vanilj
2 dl havregryn
1-1,5 dl chocolate chips (eller hackad mörk choklad)
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175°. Skölj kikärtorna och mixa med kokosolja till en jämn massa, gärna i matberedare om du har en sådan. Tillsätt alla resterande ingredienser, förrutom chokladen, och mixa ordentligt. Rör till sist ner chokladchipsen, alternativt den hackade chokladen, och forma sedan till medelstora, platta kakor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i 20-25 minuter, tills kakorna fått lite färg och blivit lagom spröda. Enjoy! Variera kakorna med t.ex. hackade nötter, osötade tranbär, russin, smaksatt mörk choklad osv. 
 
 
Enkla att göra √ Glutenfria √ Fria från raffinerat socker √ Mjölkfria √ Proteinrika √ Supergoda! √
 
Jag använde mig av osötade, ekologiska chocolate chips från Wholefoods. Det går lika bra med en fin mörk choklad som du hackar i små bitar. Variera kakorna genom att välja smaksatt choklad, exempelvis med mint eller apelsin. Kakaonibs och lite extra agave funkar också!
 
  • Dela

0 kommentarer

  1. Anonym says:

    Mumsigt! :)

  2. Helin says:

    Åh vad gott! Måste testa detta :)

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.