Ekologiskt i mitt kök

Posted on
 
Ekologiskt. Det är ett ord som väckt stor debatt på senaste tiden… Är det verkligen så mycket bättre? Är det verkligen miljövänligt, eller snarare tvärtom, med de stora jordytorna som krävs? Personligen så håller jag fast vi att ekologiskt är bra, baserat på flera saker. Dels givetvis eftersom det inte används gifter vid ekologisk odling. Snällare mot naturen, men också mot hälsan, som kan ta stryk av stora halter gifter som kan komma från t.ex. gödningsmedel eller insektsbekämpningsmedel. En annan aspekt som får mig att nästinpå alltid välja eko är också för att det helt enkelt smakar mycket mer! Det är ofta väldigt stor skillnad! På frukt och grönsaker i synnerhet, men även på hälsokost, nötter, mjölkprodukter, animalier och basvaror som havregryn! Att något är ekologiskt betyder ofta indirekt att det faktiskt är bättre kvalitet och tillverkat mer medvetet. Matvaror med ekomärken är ofta helt enkelt lite bättre.
 
I mina recept skriver jag nästan aldrig ut om det ska vara ekologiskt eller ej, med anledningen att det inte ska tas för givet att en vara jag inte skrivit ut det på inte är det. Däremot kan man utgå ifrån att det mesta jag använder är ekologiskt och därför kan smak och resultat bli annorlunda om besprutade varor används. Jag väljer inte alltid ekologiskt, men är det ingen stor prisskillnad och ser varorna bra ut lägger jag ofta mitt val där. Fyra kronor extra för en lysande röd paprika som är naturlig, istället för den lite billigare som är smaklös, blek och besprutat? Lätt val. Man behöver dock inte ställa om hela sina handlingsvanor på en gång – det räcker att byta ut de varorna som över lag är mest besprutade. Mina tips att börja byta till eko är främst bananer, kaffe, havregryn, vindruvor, ananas, potatis, spenat och tomat.
 
  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.