Fräst svartkål med vit tryffel & pinjenötter

Posted on
 
En god förrätt förgyller vilken middag som helst! Det behöver inte vara krånligt – hos oss står ofta tallrikar med avokado, några salladsblad och ett par kalamataoliver på bordet innan middagen serveras. Det där med förrätter har jag lärt mig av min pappa, experten på vardagsförgyllande middagar. Oavsett om det är en sen måndag eller en lång lördag, gör han alltid så fint. Vill man dock ta förrätten till nästa nivå är det det ultimata tillfället att bjuda på lite lyx för smaklökarna – små rätter är enkla att förgylla med intensiva kryddor eller unika smakkombinationer. Denna förrätt, från i fredags, var en sådan rätt. Fyllig. Enkel. Lätt. Maximerad med smak. Värd att prova!
 
 
Fräst svartkål med vit tryffel & pinjenötter
3 portioner
 
3 nävar skuren svartkål
3 msk naturella pinjenötter
1 stor vitlöksklyfta
2-3 msk tryffelolja, vit tryffel
1-2 msk riven pecorino eller parmesan
1/2-1 mogen avokado
 
Gör så här:
 
Hacka vitlöken mycket fint. Hetta på en torr stekpanna och lägg i pinjenötter samt hackad vitlök. Rosta lätt under omrörning, tills pinjenötterna fått lite färg. Tillsätt skuren, sköljd och torkad svartkål. Rör och tillsätt lite tryffelolja i taget. Akta så inte svartkålen eller nötterna bränns vid, fräs bara så pass länge att svarkålen krympt och tagit åt sig tryffeloljan. Tag av från plattan och rör ner riven pecorino, alternativt servera med flagor av parmesan. Servera med skivor av mogen avokado!
 
 
Det var första gången jag provade att smaksätta med tryffelolja, men oj vilken smakhöjning det blev till en annars väldigt enkel rätt! Jag fick direkt flashbacks till den otroliga middagen på michelinbelönade Aquavit i NY, när jag kände smaken av vit tryffel. Tryffeloljan jag använde mig av kommer från Zeta och kostade drygt 30 kronor för 10 cl. Oljan är baserad på extra virgin olivolja, smaksatt med noga utvald vit tryffel. Passar bra till såväl soppa som en lyxig, italiensk pasta eller en härlig risotto med mer intensiv smak.
 
 
Till huvudrätt samma kväll serverades rosmarin-kyckling med ugnsrostade grönsaker & getostpolenta. Recept kommer!
 
 • Dela

3 kommentarer

 1. Lina Eckerström says:

  Allt du gör ser SÅ gott ut :)
  Har du presenterat vinnarna från julkalendern än?
  Ha en fin kväll.

 2. Sofia says:

  Hej,

  Det i princip är omöjligt att framställa tryffelolja innehållandes äkta tryffelarom. Den tryffelolja du använder dig av innehåller med andra ord syntetisk tryffelarom som är framställd på konstgjord väg.

  "Tryffelsvampens aromer är, precis som aromen i jordgubbar och hallon, vattenlösliga och omöjliga att lösa i olja. Tryffelsvampen består till dryga 80 procent vatten och endast till 2 procent fett. Detta gör det i princip omöjligt att framställa tryffelolja gjord på äkta tryffelsvamp."

  Zeta är luriga men oljan är god ändå ;)

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.