Fyllig chokladkaka med banan & kokos

Posted on
 
Chokladig. Mjuk. Lagom kladdig. Fyllig. Balanserad. Så kan man väl kort beskriva denna lilla skapelse. Låt mig även tillägga att den är glutenfri, sockerfri och ger massa naturlig energi och näring. Rik på vitaminer, rik på goda fetter, rik på antioxidanter. Med andra ord definitionen av den perfekta chokladkakan! Hälsosam och superdupergod på samma gång. Någon som vill ha en bit?
 
 
Fyllig chokladkaka med banan & kokos
1 liten kaka, 12 cm-springform

2 msk kokosolja
25 g mörk choklad
1 mogen banan
1 stort ägg
1 msk raw kakao
1 msk kokossocker
1/2 dl kokosmjöl
en nypa vaniljpulver
en nypa bakpulver
kokosgrädde till servering
 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält kokosolja i en liten kastrull och blanda ner bitar av den mörka chokladen. Låt smälta under omrörning och tag sedan av plattan. Mixa banan med ägg till en jämn smet. Blanda ner i chokladsmeten. Rör ner resterande ingredienser. Lägg ett bakplåtspapper i en liten springform, eller 4 muffinsformar, och häll i smeten. Ställ in i ugnen i ungefär 20 minuter, tills ytan stelnat. Var inte orolig om kakan verkar för mjuk i mitten – låt den stå kvar en stund i formen när du tagit ut den, så stelnar den då kokosoljan kylts ned. Låt alltså svalna och toppa sedan med kokosgrädde samt pudrad kakao innan servering. Njut!
 
 
Raw kakao är en oprocesserad variant av kakao som inte blivit upphettad och därmed behåller all sin fina näring och smak. Vanlig kakao fungerar dock givetvis också! Kokosgrädde kan antingen köpas som den är, eller så tar du det tjocka lagret som samlas högst upp i ett paket kokosmjöl som stått svalt. Supergott till såväl fruktsallad som dessert och i matlagning. Jag har använt mig av en liten springform på 12 cm diameter, som finns på t.ex. Åhlens. Perfekt om man vill prova sig fram och baka mindre satser! Vill du göra en normalstor form bör du göra 3-5 gånger satsen. Ägget kan bytas ut mot chia-ägg eller linfrö-ägg om man är vegan. 
 
  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.