Edamamebiffar & polentapanerade grönsaker

Posted on
 
Gott, växtbaserat, innovativt. Så kan det bli när man gör något av det man har hemma, bara man har lite fantasti. Denna rätt blev en förträfflig kombination av smaker, konsistenser och färger! Varken edamamebiffar eller polentapanering är något jag provat förr, men resultaten blev fantastiskt goda. Med färska örter och en ljuvlig pumpafrösås når den absolut topplistan av vegan-rätter! Så gott!
 
 
Polenta betyder på italienska majs och serveras normalt som en tjock majsgröt (istället för ris till maten) eller skurna trekanter stekta i olivolja. Polenta är budgetsmart och god, solig smak. Passar bra till rödbetor, chèvre eller kyckling. Edamamebönor kallas även gröna sojabönor och är mina absoluta favoritbönor, goda i såväl wok som salladDe är proteinrika, fräscha och finns i frysdisken. 
 
 
Edamamebiffar 
2 portioner
 
250 g edamame-bönor
1 vitlökslyfta
1/2 gullök
1 msk olivolja
2 msk sojamjöl
en skvätt hett vatten
färsk persilja
färsk timjan
örtsalt & peppar
 
Gör så här:
 
Tag upp sojabönor ur frysen i god tid innan tilagning, så att de hinner tina. Skala och hacka lök och vitlök. Mixa med bönor, olivolja och sojamjöl till en jämn massa. Tillsätt hett vatten, färska örter, salt och peppar. Mixa lite till. Forma till små biffar och stek i olivolja.
 
 
Polentapanerade grönsaker
2 portioner
 
1/2 röd spetspaprika
en bit zucchini
en bit aubergine
2-3 morötter
polenta-panering (recept nedan)
olivolja att ringla över
 
Gör så här:
 
Tillbered grönsakerna genom att skölja dem och skära dem i stavar. Koka upp 1-2 cm vatten med buljong i en kastrull och lägg i grönsakerna ett par minuter. Häll av i ett durkslag och vänd sedan grönsakerna i paneringen. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och ställ in i en 200° varm ugn i ungefär 20-25 minuter, tills paneringen blivit knaprig. Servera direkt!
 
 
Polentapanering 
 
1-2 dl grov polenta
1 msk grönsaksbuljong
en nypa torkade örter
ev. salt & peppar
 
 
Servera edamamebiffar och polentapanerade grönsaker med pumpafrösås (pumpafrösmör, vatten, örtsalt) och timjan!
 
  • Dela

4 kommentarer

  1. ALICE says:

    Åh vad gott det där såg ut, måste prova detta!

  2. Madeleine says:

    Mums! Så gott detta ser ut!
    Älskar alla färger, grönsaker är härligt. :)

  3. Anonym says:

    mums

  4. Fröken says:

    Vilka läckra bilder och vad gott det ser ut! :-)

Lämna ett svar till Madeleine Avbryt svar

Din e-post kommer inte att publiceras.