Scones med mandelsmör & chiasylt

Posted on
 
Det är lördag! Och hur startar man än lördagsförmiddag bättre än med färska scones? Vaknade av att telefonen ringde strax efter tio, klev i mina tofflor och gick ner till köket. Drack ingefärsvatten i hopp om snabb förkylningstillfriskning, ställde upp dörren på vid gavel och improviserade ihop två härliga små bröd medan espressokannan kokade upp. Det var minst sagt ett bra start på helgen att sedan mumsa på varma scones med ljuvliga toppings i solskenet ute på verandan. De kommer definitivt dyka upp på mitt frukostbord igen!
 
 
Glutenfria, veganska scones
2 små bröd
 
1 dl quinoamjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 msk fiberhusk
en nypa vaniljpulver
1 dl mandelmjölk
1/2 msk kokosolja
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Smält kokosoljan i en kastrull och blanda med mandelmjölken. Blanda mjölken med de torra ingredienserna och låt massan stå en stund. Forma med hjälp av fuktade händer till två små bollar. Toppa gärna med t.ex. skalade hampafrön eller något annat gott. Grädda i ugnen tills bröden är lagom genomgräddade, cirka 10-15 minuter. 
 
 
Har du inget quinoamjöl eller kokosmjöl? Det går givetvis även bra att använda andra glutenfria mjölsorter. Tänk 1,5 dl mjöl.
 
 
Rårörd chiasylt
 
tinade hallon
chiafrön
agavesirap
vatten
 
Gör så här:
 
Mosa hallonen med en gaffel och blanda med chiafrön. Söta med agavesirap efter smak och tillsätt eventuellt lite vatten och sylten blir för tjock. Låt sylten stå i kylskåpet en stund innan användning, så att massan blir gélé-liknande. Supergott till scones, pannkakor & gröt.
 
 
Dela dina scones på mitten och servera dem med naturellt mandelsmör, hemgjord chiasylt och basilikablad. Underbart gott!
 
  • Dela

6 kommentarer

  1. Nathalie says:

    Så himla gott med hallon, hur tänker du där är så rädd att köpa hallon nu när det varit så mycket epidemier bland folk som käkat frusna hallon. Jag som student har inte riktigt råd att köpa färska, svenska..

    1. Anonym says:

      Jag köper alltid ekologiska när jag köper frysta! Vet inte om det hjälper, men jag inbillar mig det i alla fall! :)

  2. Yasmine says:

    Åh måste göra chiasylt snart! Var fööör länge sen! Brukar göra jättegod chiasylt med gojibär!

  3. Anonym says:

    Oj va gott det ser ut och det vill jag testa :) ha en fin söndag :)

  4. Maria at inredningsvis says:

    MMMM VAD GOTT :) och tack som fasen för de glutenfria scones Jag brukar säga håll gluten från truten haha

    Idag är det orient dekor på bloggen :)

    ha en fin vecka!

    LOVE Maria

  5. Spring Jenny Spring! says:

    Åh, vad härligt att du har veganska recept. Har precis upptäckt chiafrön och tycker verkligen den där sylten verkar som en hit!

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.