Advent & saffransscones

Posted on

Glad första advent, kära ni! Vad passar inte bättre än att fira in adventstiden med en riktigt julig helgfrukost? Dessa saffransscones med pepparkakssmör sätter garanterat guldkant på dessa kalla novembermorgnar. Goda, veganska och glutenfria – lussekatter i frukostform!

dsc_0224

Glutenfria saffransscones
4-6 små bröd

2 dl teffmjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1/2 dl havregryn
2 dl mandelmjölk
2 msk kokosolja
2-3 msk agavesirap
en nypa havssalt
1 krm saffran
1,5 tsk bakpulver
1/2 msk fiberhusk
1/2 msk xanthan gum

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Smält kokosolja och tillsätt med mandelmjölk, agavesirap och saffran. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör därefter ner saffransmjölken. Rör om tills en jämn deg börjat formas. Låt svälla några minuter. Forma degen till 4-6 små bullar, pensla med mandelmjölk, strö över riven kokos och grädda i ungefär 20-25 minuter. Servera & njut!

dsc_0256Servera gärna sconesen med goda toppings så som pepparkakssmör gjort på mandelsmör, pepparkakskryddor, agavesirap, kall kokosgrädde, blåbär, passionsfrukt och rostad kokos.


-> Variera receptet med de mjölsorter och gryn du har hemma. Tänk totalt 4 dl. Agavesirapen går bra att byta ut mot annan sötning. Mandelmjölken går bra att byta ut mot annan mjölk.

dsc_0195Jag köper alltid kokosgrädde på tetra och ställer den i kylskåpet; vips så har du ett perfekt pålägg till söta bröd eller en krämig topping till pannkakorna. I skafferiet blir den flytande.

dsc_0206Xanthan gum och fiberhusk? Dessa intressanta ingredienser med lustiga namn är inte så läskiga som de låter – de är båda naturliga hjälpmedel som underlättar glutenfri bakning. Xanthan gum gör brödet smidigare och luftigare, fiberhusk binder. Har du inte xanthan gum hemma går det bra att baka sconesen med bara fiberhusk. Fiberhusk hittar du på den glutenfria hyllan i matbutiken, xanthan gum i välsorterade butiker eller hälsokostaffärer.

dsc_0192Andra juliga frukostar ur arkivet:

Tranbärsgröt med nötig pepparkssås
Pepparkaksplättar med chiasylt
Saffransgröt med paranötter & hallon
Bananpannkakor med pepparkakssås
Lussebullsplättar med lucumasås

dsc_0290Hoppas ni har haft en bra dag! Nu kan julpyntandet, julbakandet och julhandlandet börja!

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.