Året som varit – del 2

Posted on

Bättre sent än aldrig: här kommer andra tredjedelen av 2017!

När våren blev sommar och maj månad kom började allt sprudla. Det är så jag minns det. Hur det var mer i detalj – stunderna, känslorna, planerna, vyerna – tänker jag att vi går in på nu. Vi börjar där vi slutade sist…

MAJ

Dagboken, kvällen den fjärde maj:

När jag promenerade hem idag låg ett så harmoniskt ljus över staden. Sommarkvällssol. Vid Lugnets gräsplan pågick fotbollsträningar, guldiga strilar av sol letade sig fram mellan träden i skogen. Världen blir en helt annan plats på försommaren. En så fin, behaglig, njutbar sådan. Men denna försommar är speciell, förstås. Det är min sista försommar i Falun. Jag fylls av både värme och vemod när jag tänker på det.

Den tjugoåttonde skrev jag så här:

Klockan elva en söndag. Fåglarna kvittrar fortfarande och det är nästan juni. Trädgården har plötsligt blivit klargrön, spirande, lummig. Syrenerna blommar. Allt går så omtumlande fort nu, men samtidigt är andetagen långa, kvällarna eviga och sinnet lugnt. En fantastisk sista tid väntar nu. Jag ska njuta medan den är.

Maj månad var en månad av avsked och av att göra saker för sista gången, men framför allt också en månad av glädje och lycka och tacksamhet – en månad då jag kramade ur det sista ur varenda dag, lät kvällarna bli långa och stunderna med vännerna många. Jag åkte till Stockholm på bröllopsfest en helg, sprang Kungsholmen runt en annan. Julia fyllde år och vi gick ut och drack vin på en tisdag. Skoldagarna som återstod var få. De sista uppgifterna lämnades in, de sista seminarierna hölls, luncherna blev längre än lektionstimmarna. I min kalender och i mina skriverier märks det att jag bar med mig att slutet på det gamla var nära och början på det nya närmade sig – snabbt. Väskorna för studentresan packades samtidigt som projekt avslutades, jag höll mitt sista yogapass och huset dammsögs ständigt om för nya husvisningar. Jag minns att maj var en synnerligen stressig månad, men att jag samtidigt bar med mig en glädje att vila i.

Fem inlägg från maj månad:


Fem recept från maj månad:

JUNI

Sommaren kom, blåste in över staden och vände upp och ner på alla sinnen. I studentmössor cyklade vi ner för backarna mot stan i trupp. Det var kyligt, men vi var varma av hopp och glädje och billigt vin. Men innan vi tog på oss våra mössor på torget en solig måndag den tolfte juni åkte vi till Berlin – jag och det gäng som gjort min gymnasietid gyllene.

Den elfte juni skrev jag så här: 

Jag befinner mig i ett slags vakuum. Min kropp saknar kraft, men mitt sinne är fortfarande berusat av resan till Berlin med mina favoritpersoner. Av eviga dagar i staden som aldrig sover.

Den artonde juni, lika kort:

En av livets guldkantade veckor är över. Tretton år av skola är avklarade och förbi. Hejdå ramar, hejdå rutiner. Så fort jag är lite mindre trött så ska jag skriva. Om allt det vackra som varit.

Efter studentveckan var jag en sliten liten varelse, men redan på lördagen provjobbade jag på restaurangen där jag kom att jobba många kvällar under sommaren. Juni ut fortsatte jag att vara sliten, men med ipren och halstabletter som stöttande följeslagare gick jag på teater, träffade vänner och åkte söderut med familjen månadens sista vecka. Vi firade midsommar med släkt i Skåne och fortsatte sedan till Köpenhamn ett par dagar, innan jag tog tåget hem för att inleda min jobbsommar. Bageriet halv sex varje morgon, restaurangen nästan varje kväll. I början var var det riktigt slitsamt – det ska jag inte förneka – men i takt med att de tidiga morgnarna och sena kvällarna blev min sommarvardag piggnade jag till och fick kraften tillbaka.

Jag bloggade nästan inget i juni. Hade fullt upp med liv.

Publicerat i juni månad:

JULI

När juni blev juli var energidepåerna ännu inte helt återställda, men i alla fall ordentligt påfyllda. Jag orkade igen; sov inte längre bara mellan jobbpassen, utan hann också ligga i solen och knapra lantchips med Julia, läsa poesi och gå på loppis med Isak, picknicka med Ralph. Jag fyllde år och spenderade en långhelg i sommarstugan, bakade rawfoodtårtor till ett cateringuppdrag, hade fest i trädgården, cyklade i solen, gick på utställning och invigde mammas yoga-öl. Men däremellan jobbade jag. Mycket. Vissa dagar gjorde jag egentligen inget annat. 04.45 ringde väckarklockan, trekvart senare satte jag redan dagens första bröddeg på bageriet. Juli var på många sätt en slitig månad, men de inslag av solig hemmasommar som jag fick uppleva räckte för att orka med. Himlen och tystnaden när jag cyklade till jobbet om morgnarna räckte för att jag skulle känna mig motiverad nog att fortsätta gå upp när väckarklockan ringde, månaden ut.

En mobilanteckning från den tjugosjunde juli:

Det är en knäpptyst morgon
Mitt fönster står tippat så att morgonvinden stilla blåser in
Men med luften följer inga ljud
Inte ens fågelkvitter
Eller flugsurr
Jag undrar om alla väsen fortfarande sover klockan 04.55
RimligtvisFem inlägg från juli månad:


Fem recept från juli månad:

AUGUSTI

Första augustiveckan var det både svårare och lättare att gå upp på morgonen. Svårare, eftersom sömnen varit en bristvara hela sommaren. Lättare, eftersom det var min sista riktiga jobbvecka. Efter mitt sista pass cyklade jag med Agnes och Karolina genom staden, poppade prosecco och andades in sensommarkvällen. Den trettonde åkte jag till Malmö för att gå på terminens första skrivträff: starten på skrivkursen jag hade med mig i bagaget under höstens äventyr. Skrivuppgifterna började trilla in samtidigt som vi började packa ihop hemma i huset. Jag tog avsked av den ena vännen efter den andra: bruncher, fikastunder, middagar, fester. Jag läste böcker, plockade blåbär i skogen, gick på yoga, hade långbord på min gata. Satt ute i trädgården ofta, trots att kvällarna blev allt kyligare och solen gick ner tidigare. Det var så fint att veta att jag hade en halv septembermånad kvar hemma, innan det var dags att kliva på tåget och ta farväl till min uppväxtstad. Jag var varken stressad eller vemodig. Det blev jag inte heller senare. Jag var tillfreds.

Så här skrev jag den nionde augusti:

I måndags när jag vaknade så slogs jag av ett nästan lite overkligt faktum; jag var ledig. Alltså inte bara ledig första dagen efter två veckor av dagliga dubbelpass (vilket också var fallet), utan ledig som i helt klar med jobbsommaren. Det var en minst sagt harmonisk känsla att sakta kliva upp ur sängen och promenera ut i morgonsolen i bara sommarklänning. Gå och köpa kaffebönor och tidning innan frukost. Sitta där och bläddra tills klockan var lunch och fortfarande inte ha bråttom någonstans. Kändes så ofattbart lyxigt.

Så här skriver jag den artonde:

Augustidagarna är soliga och regniga om vartannat. När jag kom med tåget från Malmö värmde kvällssolen mitt ansikte medan jag släpade min resväska genom staden till tonerna av Feeling Good i örsnäckorna. På onsdagsmorgonen blåste kalla höstvindar.

Och så här den trettionde:

Den sista helgen i augusti var som omsvept av en varm, vacker sensommarvind. Förgylld av rödvin, kramar och de mest stjärnklara kvällar. Som ett farväl till ännu en sommar, men framför allt till den sista sommaren i min kära barndomsstad.

Fem inlägg från augusti månad:Fem recept från augusti månad:

Sommaren gick mot sitt slut, men jag for för att fortsätta den i Lissabon. Mer om det i nästa inlägg!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.