Auberginefalafel med sötpotatis & saltört

Posted on

Vissa dagar känner en mer för en one-pot-middag, andra dagar är ambitionsnivån lite högre. För mig är matlagning som meditation. Jag älskar att efter en stressig dag ställa mig i köket, pilla med små detaljer och lägga många komponenter på en tallrik. Att min favoritterapi samtidigt gör vardagsnytta och familjemedlemmar glada är ju ett plus i kanten! Låt mig presentera måndagens middagstallrik; aubergine- & bönfalafel med sesamfrön, sötpotatispuré, ugnsrostad kålrot, hyvlad fänkål, råmarinerad broccoli, balsamvinäger, soltorkad tomat och saltört. Inte så krångligt som det låter, jag lovar. Mest gott.

DSC_0121Aubergine- & bönfalafel
4-6 portioner

1 stor aubergine
olivolja & soja
1 paket svarta bönor, tetra
2 msk sesampasta
basilika och oregano
salt och peppar
1,5 msk fiberhusk
blandade sesamfrön

Gör så här:

Skölj auberginen, skär bort topp och botten och dela i stora klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och soja och rosta i ugnen i 200° ungefär en kvart, tills auberginen mjuknat utan att ha fått för mycket yta. Låt auberginen svalna några minuter ochb mixa sedan med sköljda bönor, sesampasta, kryddor och fiberhusk. Forma till bollar och stek i kokosolja. Vänd aubergine- och bönfalaflarna i svarta och vita sesamfrön så att de täcks på sidorna som inte fått stekyta. Servera direkt eller spara till lunchlådan! Falaflarna går bra att spara (i kylskåp) och värma upp.

DSC_0130Sötpotatispuré: Skala och skölj 2-3 sötpotatisar. Skär i bitar, lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka sötpotatisen mjuk tillsammans med lite salt, häll av vattnet och mixa med en skvätt kokosmjölk/havregrädde, lite olivolja samt kryddning efter smak (jag använde örtsalt).

DSC_0104Råmarinerad broccoli: Bryt/skär broccoli i små buketter, skölj och lägg i en fryspåse. Riv två vitlöksklyftor och lägg i påsen. Tillsätt rikligt med olivolja, några nypor örtsalt och citronsaft. Stäng påsen och “massera” broccolin genom plasten så att den mjuknar lite och marineras ordentligt. Lägg påsen i kylskåpet ett par timmar och servera sedan den ytterst smakfulla råa grönsaken på middagstallriken.

DSC_0085Ugnsrostad kålrot: Skala en rejäl bit kålrot och skär den i rustika bitar. Lägg bitarna på en plåt och vänd runt i olivolja och soja. Ugnsrosta cirka 30 minuter i 200° tills bitarna fått yta och färg samt mjuknat inuti. Har du ingen kålrot? Ta någon annan härlig rotfrukt så som palsternacka eller gulbeta.

DSC_0068Har ni hört talas om saltört? Det är faktiskt en alg som nyligen landade i Icas sortiment tillsammans med ett gäng andra, spännande havsväxter. Algen är supergod att toppa mat med som alternativ till färska örter. Den har rikligt med smak och har en härlig havston som passar till mycket. Testa, vetja!

DSC_0132Sådär! Servera aubergine- & bönfalafel med sötpotatispuré, kålrot och broccoli plus tunnhyvlad fänkål, en soltorkad tomat, färsk saltört (eller färska örter), torrostade hasselnötter (rosta lätt i en stekpanna på hög temperatur), lite ringlad olivolja och krämig balsamvinäger. Hoppas det smakar!

DSC_0110

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.