Banan- & boveteplättar

Posted on


De flesta av mina januarimorgnar är tidiga. Väckarklockan ringer när det fortfarande är mörkt och tyst. Jag kliver i den mjuka morgonrocken, tänder ljus på fönsterbrädet, äter frukost med en nyvaken syster. Vi hinner läsa tidningarna en bra stund innan solen går upp och vi måste cykla iväg till seminarier och föreläsningar…

Jag värdesätter att kunna ta det lugnt om morgnarna, i synnerhet nu i början av terminen då pluggtimmarna är många och dagarna långa. Ännu mer värdesätter jag dock de morgnar då jag inte måste iväg särskilt tidigt, utan vet att jag kan sitta kvar vid frukostbordet tills det börjat ljusna utanför fönstret, eller ännu bättre blir väckt av dagsljuset. Sådana dagar lägger jag gärna lite extra tid på min frukost. Steker plättar, till exempel!

En härlig långfrukost från här om dagen: banan- & boveteplättar! Luftiga, frasiga, glutenfria. Serverade med nötig chokladsås, granatäppelkärnor, salta jordnötter och vita sesamfrön.

Veganska banan- & boveteplättar
1 portion

1/2 mogen banan
2 tsk chiafrön
1 dl växtmjölk
0,75 dl bovetemjöl
2 msk havregryn
1/2 tsk bakpulver
en nypa kanel
en nypa kokossocker
lite havssalt

Gör så här:

Mosa bananen med en gaffel, blanda ihop med chiafrön och kall växtmjölk. Låt svälla ett par minuter och rör sedan ner övriga ingredienser till en jämn smet. Stek till 4-5 små plättar i kokosolja på medelhög värme, tills de är gyllenbruna på båda sidor och höjts en aning. Servera med granatäpplekärnor, vita sesamfrön, salta jordnötter och chokladsås (recept nedan).

Nötig chokladsås

1 msk jordnötssmör
1 dl växtmjölk
1-2 tsk kakao
1-2 tsk dadelsirap

Blanda ihop till en jämn sås och servera med de nygräddade plättarna! Blir det sås över passar den utmärkt att ringla över havregrynsgröt eller att använda som bas till chokladchiapudding. Jordnötssmören går bra att byta ut mot annat nötsmör, dadelsirapen mot annan sötning.

Andra veganska plättar ur arkivet:

Hoppas ni får en fin torsdag, vänner!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.