Bananbröd med valnöt & vanilj

Posted on

Jag älskar bananbröd! Faktum att det smakar som en kaka men att en kan äta det som bröd är klockrent. Dessutom är det ett perfekt sätt att använda upp gamla bananer på; ju mognare desto bättre! Detta recept är smakrikt, saftigt, veganskt och glutenfritt. Valnötter, vanilj & mesquite ger det lilla extra!

DSC_0071-940x631Bananbröd med valnöt & vanilj
1 bröd

2 mogna bananer
5 mjuka dadlar
2 msk linfrön
1 dl kallt vatten
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl boveteflingor
1 dl valnötter
1 dl mandelmjölk
(1 msk mesquite)

DSC_0002-1-940x631Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Mixa bananer och urkärnade dadlar till en jämn smet med hjälp av en stavmixer. Blanda linfrön och vatten i en liten kastrull och låt sjuda på låg värme till en gelé-aktig massa. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Blanda de mixade bananerna och dadlarna med linfrö-gelé samt övriga ingredienser. Mesquite ger en härlig touch av kola men kan uteslutas eller bytas ut mot till exempel kanel eller lucuma. Blanda smeten väl och vänd över i en bakplåtspapperklädd ugnsform. Grädda i ugnen i ungefär 15 minuter. Servera gärna med t.ex. kokosgrädde och färska bär! Förvara brödet i kylskåp upp till en vecka, eller frys in. Smakar godast varmt, så äts det inte nybakt funkar det utmärkt att skiva och rosta/värma på i ugnen.

DSC_0038-940x631Jag serverar gärna bananbrödet till frukost toppat med skivad banan, kokosmjölk, färska blåbär, rostade kokoschips och yaconsirap. Så gott!

DSC_0058-940x631Andra serveringsförslag:

– Mandelsmör & gojibär
– Cashewsmör & chiasylt
– Mosad avokado & tahini
– Hemgjord nutella
– Jordnötssmör & banan

DSC_0032-1-940x631

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.