Bästa veganpizzan

Posted on

Här om dagen hade vi pizzakväll och medan de flesta åt de vanliga varianterna erbjöd jag mig att göra hemgjorda pizzor till veganerna! Resultatet blev en smakrik dinkelpizza med mustig tomatsås, veganost, tunnhyvlad zucchini och sötpotatis, färsk basilika & två sorters sesamfrön. Växtbaserat är bäst!

DSC_0140Vegansk pizza
4 portioner

1/2 paket jäst
2,5 dl vatten (fingervarmt)
en nypa havssalt
2-3 msk virgin olivolja
7 dl siktat dinkelmjöl
majsmjöl till utbakning

Tomatsås (recept nedan)
Vegansk smältbar ost
Sötpotatis och zucchini
En kruka färsk basilika
Vita & svarta sesamfrön
Olivolja, örtsalt, kryddor

DSC_0124Så här gör du degen:

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt mjöl, salt och olivolja. Arbeta till en bra deg, i maskin eller för hand. Enklast går det i en maskin, t.ex. en matberedare med degkniv. Strö lite majsmjöl i botten på en bunke, lägg i degen och strö lite majsmjöl över. Lägg på en bakduk och låt jäsa i ungefär 1 timme! Dela degen i 4 bollar och baka ut till pizzabottnar. Degen går även bra att göra i förväg och förvara i kylskåp.

DSC_0142Så gör du tomatsåsen: Blanda 1 burk krossade tomater med 3 msk tomatpuré, lite olivolja och lite örtsalt. För mer smak – tillsätt en vitlöksklyfta.

DSC_0154Bred ut tomatsås över de utbakade pizzabottnarna. Strö över grovriven veganost och lägg på tunt skivad/hyvlad sötpotatis och zucchini. Toppa med basilika, två sorters sesamfrön, lite ringlad olivolja och kryddor efter smak (t.ex. örtsalt). Baka i ugnen cirka 20 minuter i 200°. Hoppas det smakar!

DSC_0134Servera gärna med en vegansk pizzasås gjord på avokado, havre-fraiche, olivolja och örtsalt (mixat). Supergott! Pizzasås på silkestofu passar också bra till.

DSC_0150

2 kommentarer

  1. ISA says:

    gud så gott!! hemmagjord pizza överhuvudtaget <33

  2. Sofia says:

    Gud vad gott det ser u!!

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.