Blåbärsplättar + fredagstips

Posted on

En mild fredag, både vädermässigt och tempomässigt och över huvud taget. Jag sov ut och vaknade när det började ljusna. Gjorde ett torn blåbärsplättar till frukost, lyssnade på Ekot och läste småstadsnyheter. Tvättade sedan den återstående tvätten, gick till återvinningen med tomglas, yogade, gick till biblioteket och lånade böcker, pysslade med min receptsamling, drack cappuccino, lyssnade på podcasts och stack (hör och häpna!) ut på min första löprunda på flera veckor. Kändes så fint. Kände äntligen att jag hade kraft. Nu packar jag väskan inför att åka till Falun imorgon. Mitt hår är nytvättat och i ugnen är middag snart klar.

Jag önskar er alla en fin helg! Här får ni tre tips som kanske kan göra den lite extra härlig…↴

BOKTIPS: Doften av en man av Agneta Pleijel. Jag läste klart denna bok på ett tåg mellan Napoli och Rom – en fullständigt briljant självbiografi om Pleijel som 20-30 åring; om passionen för litteraturstudierna, om de komplicerade relationerna, om skrivandet och om mäns förminskande av kvinnor. Jag är sugen på att läsa mer av Pleijel, hennes sätt att skriva fascinerar mig något otroligt. Boken finns i de flesta bokhandlar.

PODD-TIPS: Jag har följt Fanny och Viola en längre tid på Instagram och älskar deras stil och livsattityd. Har sett att de har en podd men har aldrig tänkt att den vore något för mig; jag är ju inte särskilt intresserad av mode. Idag satte jag på första avsnittet och insåg snabbt hur fel jag hade. I podden Add to bag pratar Fanny och Viola opretentiöst och personligt om stil, kläder, modebranschen och livet. Jag har redan lyssnat på tre avsnitt och ser fram emot att lyssna på fler. Finns att lyssna på där poddar finns, 20:e avsnittet kom igår.

YOUTUBE-TIPS: Efter att ha läst om “30 days of yoga with Adriene” Floras blogg gick jag in och kikade. Fastnade direkt! Så ostyltat och lättsamt och enkelt att följa med i. Det är så skönt att kravlöst kunna rulla ut yogamattan, sätta på ett klipp och hitta andetagen utan att behöva fundera speciellt mycket. Ultimat om en är stressad och behöver komma till ro, eller sitter mycket (som jag när jag skriver eller jobbar hela dagarna) och känner för att mjuka upp kroppen lite. Passen är bara 20-30 minuter, så detta är något som alla hinner med. Tips till alla som skulle vilja börja yoga men inte hittat inspirationen! Här hittar ni första klippet.

Sen till dagens goda frukost → veganska och glutenfria blåbärsplättar med pepparkakssås!

Blåbärsplättar
1-2 portioner

1/2 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
1 tsk blåbärspulver
1-2 msk tinade blåbär
lite agavesirap
1 msk smält kokosolja
1,5-2 dl havremjölk

Gör så här:

Blanda mandelmjöl, bovetemjöl, fiberhusk, bakpulver och blåbärspulver i en skål. Smält kokosoljan och rör ner tillsammans med blåbär, agavesirap och havremjölk. Vispa ihop till en jämn smet och låt stå ett par minuter. Stek i kokosolja på medelhög värme, ett par minuter på varje sida. Toppa med pepparkakssås ↴


Pepparkakssås: Blanda ihop 1 msk jordnötssmör, 1 tsk agavesirap, 1 tsk pepparkakskryddor och en skvätt havremjölk. Justera mängden havremjölk så att såsen blir krämig. Smaka av med agavesirap.

Kanske något för helgfrukosten? ♡ Såsen passar också utmärkt att toppa gröt eller bananglass med.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.