Bönbrownies till fikat

Posted on

Här om veckan så var jag fikaansvarig på ett möte. Vad bjöd jag på? Jo, bönbrownies. Dessa ljuvligheter är återkommande favoriter. Första receptet publicerade jag 2015 och sedan dess har jag gjort dem om och om igen på ungefär samma sätt som då. Har sällan serverat dem till någon som inte glatt ätit upp och frågat efter receptet. Ett godkänt betyg, förmodar jag?

Det roligaste med att bjuda på grönt fika är att inte avslöja i förväg vad huvudingredienserna är. Det var ingen på mötet som kunde gissa sig till att svarta bönor och avokado var de absolut största råvarorna i de chokladiga cupcakes de mumsade på. Att sedan avslöja att de just fikat typ en sallad ger alltid härliga reaktioner! Här får ni receptet på en riktig all time favorite

Bönbrownies med frosting
ger ungefär 8 brownies

2 msk chiafrön
1/2 dl kallt vatten
1 pkt svarta bönor, tetra
1 dl kakao (gärna raw)
7-8 mjuka dadlar
1 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
lite havssalt
3-4 msk agavesirap

1 mogen avokado
1-2 msk kakao
1-2 msk agavesirap
1/2 dl kokosmjölk
lite havssalt
blåbär & kokos

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Blanda chiafrön med kallt vatten till en gélé-aktig massa. Häll av och skölj bönor. Mixa chia-gélé med bönor, kakao, urkärnade dadlar och kokosolja till en jämn smet (går lättast i matberedare). Blanda ner bakpulver och lite salt, söta med agavesirap efter smak och tycke. Klicka ut smeten i 8 små pappersformar, forma till och grädda i 15-20 minuter. Kakorna ska få yta, men vara mjuka inuti. Låt svalna helt. Mixa avokado, kakao, agave och kokosmjölk med hjälp av en stavmixer. Smaka av med ytterligare agavesirap och tillsätt gärna en knivsudd salt. Toppa svalnade brownies med frosting, blåbär och kokos. Njut! Håller bra i kylskåp några dagar och smakar om så godare om de fått stå sig lite, så baka gärna kvällen innan servering.

Receptet går utan problem att dubbla eller trippla. Kakorna går givetvis också att servera med annat än denna goda avokadobaserade chokladfrosting, till exempel guldmjölkstopping.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.