Cashew-magi!

Posted on

Vad kan en göra med ett gäng naturella cashewnötter? Jo, en kan ju alltid blanda med dem i woken. Eller strössla över morgongröten. Eller rosta med tamarisoja i stekpannan. Eller mixa ner dem i smoothie. Eller äta dem bara som de är… Cashewnöten är en ofantligt mångsidig, god och praktisk nöt. Ett måste i varje vegans (och icke-vegans) skafferi! Med ett gäng cashewnötter till hands kan en nämligen rent av skapa magi. Mejerier och färdigförpackade mjölksubstitut kan slänga sig väggen när en väl har börjat utforska och inse vad en liten nöt kan förvandlas till… 

Två små nävar nötter resulterade i detta: tre flaskor cashewmjölk och två krämiga vegan-ostar!

En fräsch växt-dryck som funkar till såväl kaffe som smoothies och gröt…

…och en ost som är ljuvlig att smula över pasta eller bre på morgonmackan!

Cashewnöten är rätt unik när det kommer till att kunna malas, mixas och formas till så många olika saker; mjölk, ost, yoghurt, sås, dressing, rawfoodtårtor, tryfflar, grädde, creme fraîche…

Nöten har dock även andra fördelar, inte minst hälsomässiga! Cashewnötter är rika på protein, B-vitamin, E-vitamin, järn, kalium, fosfor, magnesium och zink. Och härlig energi såklart.

Men hur mjölkas en cashewnöt? För att göra din egen nötmjölk behöver du en finmaskig påse, en så kallad nötmjölkspåse. Kostar runt en hundring i hälsokostbutiker eller på nätet och är en värd investering, då den kan användas hur många gånger som helst!

För en liter mjölk behöver du:

– 2 dl naturella nötter (t.ex. cashew)
– 1 liter kallt vatten
– en nypa havssalt/himalayasalt
– ev. 2 mjuka dadlar

Gör så här:

Blötlägg nötterna i rikligt med vatten i minst 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Lägg i en mixer och mixa med nytt vatten och salt. Tillsätt två dadlar, skalade och urkärnade, för en extra god mjölk. Trä nötmjölkspåsen över en sil och lägg silen över en bunke eller kanna. Sila de mixade nötterna genom nötmjölkspåsen och pressa ut så mycket vätska du kan ur den massa som samlar sig i nötmjölkspåsen. Tadaa! Mjölken är färdig! Häll upp i glasflaskor eller dylikt och förvara i kylskåp upp till 5 dagar. Skaka innan servering.


Men vad gör en av den fräscha cashewmassan som blir över? Jo, det är här osten kommer in…

För två små ostar behöver du:

– Cashewmassan som blev över från mjölken (↑)
– 2 msk kokosolja
– 1 msk näringsjäst (B-jäst)
– 1/2 msk grönsaksbuljong 
– en skvätt citronsaft

Gör så här:

Smält kokosoljan och rör ihop med cashewmassa, näringsjäst, grönsaksbuljong och citronsaft. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar om du tycker att osten behöver mer sälta. Klä två små glasformar, eller en medelstor plastburk, med plastfolie och tryck ut massan i formen. Ställ in kylskåpet och låt stelna ett par timmar. Servera gärna med chiliflingor och basilika! Utmärkt att smula över mat eller bre på bröd, då den är mjuk i konsistensen. Håller bra i kylskåp i minst 3-5 dagar. Tips: Använd en god grönsaksbuljong utan tillsatser, t.ex. Renée Voltaires. Det går givetvis även bra att skippa buljongen och istället använda rena kryddor efter smak & tycke.

Andra recept med cashewnötter:

1 kommentarer

  1. Sofie K says:

    Wow!!! Stort tack! Måste testa detta. Mvh, nybliven vegan

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.