Chips på sötpotatis & cassava

Posted on

Hemgjorda chips. Gott, hälsosamt och så mycket enklare än man tror. Dessutom är det ju det fina med hemgjorda saker att man helt enkelt uppskattar dem lite extra… Man vet att varje litet chips är gjort med omsorg och därför blir det naturligt så att man äter dem mer medvetet än kanske den billiga fabriksproducerade påsen från affären. En till bra grej är ju också att man kan göra chipsen på precis vad man vill! Sötpotatis och cassava, till exempel…

DSC_0058Cassava är en sydamerikansk rot som även kallas för yuca eller manioc. Roten är nötig i smaken och innehåller mängder av vitaminer och mineraler samt en relativt hög halt av protein. Sötpotatis är kanske en lite mer välbekant rot (som faktiskt egentligen är en ört!) och är helt enkelt en, enligt mig, lite godare och roligare variant av potatis. Den är dessutom väldigt näringsrik och innehåller ämnen som skyddar mot mängder av sjukdomar!

DSC_0085

Så gör du dina egna chips:

Sätt ugnen på 100°. Skala och skölj rotsakerna du vill använda (andra rotsaker som passar är morötter, potatis, palsternacka, betor och så vidare). Torka av och hyvla mycket tunt, helst med grönsaksmandolin, men i annat fall med osthyvel. Skivorna måste vara mycket tunna för att bli knapriga och goda! Vänd runt chipsen i en fin olivolja och strö över himalayasalt/havssalt! Ställ in i ugnen tills chipsen fått färg och är knapriga. Klart!

DSC_0060

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.