De bästa pepparkakorna

Posted on

Pepparkaksbak, det hör helt enkelt adventstiden till! Doften som sprider sig i huset, den mysiga stunden av julmusik och kavlande… Hemma hos oss har vi alltid bakat mest för bakandets (och degens) skull. Visst, en nybakt pepparkaka eller två kunde vara gott, men ofta blev det över stora burkar av torra pepparkakor som förblev orörda i januari. Jag vet inte, men vanliga pepparkakor är inte så ljuvligt gott att man vill äta massor, så därför har jag valt att göra pepparkakor på mitt egna vis de senaste åren. Man får bakningen och doften, men istället för ett gäng torra kakor blir resultatet gudomligt gott och härligt hälsosamt! Detta recept som jag spontaniserade ihop här om dagen blev utan tvekan de bästa pepparkakorna någonsinDe är saftiga, knäckiga och smakrika samtidigt som de ger kroppen härlig näring och naturlig energi… Och viktigast såklart; de ger julstämning på riktigt!

DSC_0123Dessa pepparkakor är:

– Glutenfria
– Veganska
– Fria från raffinerat socker
– Naturliga
– Näringsrika
– Hälsosamma
…och underbart goda!

DSC_0063Ninas bästa pepparkakor
cirka 20 stycken

8 mjuka dadlar
1 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
en rejäl sked kokosolja
1/2 dl kokossocker
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat
kokosmjöl + växtmjölk

DSC_0199Gör så här:

Kärna ur dadlarna och mixa krämiga. Tillsätt mandelmjöl och bovetemjöl. Smält kokosoljan i en kastrull på spisen och rör ner kokossockret. Stäng av plattan och rör tills sockret bildat en knäckig klump. Mixa ner med resten av ingredienserna (enklast går det i matberedare) till en jämn massa. Tillsätt pepparkakskryddor och bikarbonat. Mixa tills massan bildat en fast klump. Om degen är för fuktig, tillsätt lite mer mjöl. När degen är jämn och formbar, forma en klump och lägg den i en plastpåse. Lägg i kylskåpet några timmar, gärna över natten. Tag sedan fram degen på ett bakbord mjölat med kokosmjöl. Kavla ut degen och tillsätt med jämna mellanrum kokosmjöl så att degen inte fastnar. Stansa ut kakor med hjälp av pepparkaksformar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite växtbaserad mjölk. Grädda kakorna i en 175° varm ugn i ungefär 10-15 minuter.

DSC_0161Godast smakar pepparkakorna med cashewsmör, hampafrön och gojibär! Njut!

DSC_0083

  • Dela

1 kommentarer

  1. Mari says:

    Underbart recept =)

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.