Den bästa äppelpajen

Posted on

Det är äppeltider! I helgen resulterade äppelplockningen i två enorma korgar trädgårdsäpplen som vi försökt ta hand om på olika vis; juicat, fryst in, torkat… Och så förstås – bakat paj! Min farmor tyckte det lät orimligt att göra en äppelpaj utan varken animaliska produkter eller vitt socker, men när hon slog sig ner vid köksbordet och smakade det färdiga fikat ändrade hon snabbt sin mening. Denna paj är helt vegansk och dessutom glutenfri, med härlig kokossmak och touch av kola. Rätt enkel att slänga ihop och desto enklare att tycka om; helt klart en ny favorit i kategorin “ta vara på äpplen”.

DSC_0468Den bästa äppelpajen
6 bitar (vegan, glutenfri)

2,5 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
2 msk kokosolja
1/2 dl agavesirap
en skvätt mandelmjölk
en nypa havssalt

2-3 trädgårdsäpplen
1/2 dl kokossocker
1/2 dl kokosmjölk
2-3 tsk kanel
en nypa havssalt
en bit färsk ingefära

PicMonkey CollageGör så här:

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop havregryn, mandelmjöl, kokos, kokosolja, agavesirap, mandelmjölk och havssalt till en jämn massa i en bunke med hjälp av en sked/slev. Smörj en springform med kokosolja och tryck ut massan i formen. Skiva eller hyvla äpplena tunt (gärna med hjälp av en mandolin) och lägg äppelskivorna tunt omlott över pajbotten. Rör ihop kokosocker, kokosmjölk, kanel och lite salt i en kastrull och låt puttra på medelhög värme under omrörning några minuter till en jämn “kolasås”. Ringla såsen över pajen och avsluta med lite riven ingefära. Grädda pajen i ungefär 25 minuter, tills äppelbitarna börjat få färg. Sikta över kanel och strö över rostad kokos. Servera gärna varm tillsammans med havregurt eller växtbaserad grädde!

DSC_0456Tips på varianter: Mandelmjöl går bra att byta ut mot hasselnötsmjöl. Agavesirap går att byta ut mot annan sirap. Tillsätt lite lucuma eller mesquite i kanelkolasåsen för extra kolasmak. Byt ut ingefäran mot färska hallon. Pajen går också bra att göra i portionsformar istället för en stor springform.

DSC_0531

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.