Det sista från Bali

Posted on

Det är fredag eftermiddag och hemma i lägenheten är det alldeles tyst, men i mitt huvud är det mitt i natten och blundar jag kan jag fortfarande höra ljudet av syrsor, geckoödlor och vind i gardinerna. Jag har inte sovit på nästan två dygn (!), men försöker mota mig in i rätt rytm med hjälp av kaffe och diverse sysslor: blommor behöver vattnas, post sorteras, kläder tvättas, väskor packas upp och räkningar betalas. Jag och syster satte oss på flyget igår eftermiddag, indonesisk tid, efter att ha spenderat sista dygnet på Bali vid havet, i staden Kuta. Därefter följde tre flyg, som vi denna gång alla hann med. På ditresan blev vi både utsatta för vår livs löprunda tvärs över Frankfurts flygplats, för att sedan stranda tolv timmar i Singapore. Nu gick allt smidigt.

Vi landade i Stockholm imorse, just som solen höll på att gå upp.

Sista dygnet på Bali var himla fint. Vi lämnade huset i Ubud (där vi spenderat två veckor, hela familjen) den tredje och kom fram till Kuta redan vid lunchtid. Innan vårt flyg gick eftermiddagen därpå hann vi spatsera längs sandstranden i en gyllene solnedgång, bada otaliga gånger i hotellets stora pool, läsa länge, sippa på kalla kokosnötter, äta drömmiga tacos på ett lustigt litet hak i stan, morgonpromenixa innan temperaturen stigit allt för högt, umgås ordentligt innan det blev dags att ta farväl. Samma dag som jag och syster begav oss tillbaka till januarikylan i Sverige, for mamma och pappa vidare till Java.

Jag har inte en enda bild från det sista dygnet på Bali – kameran hade jag packat ner i resväskan innan vi kom till Kuta, mobilkameran har jag klantigt nog lyckats spräcka mot hård asfalt – men däremot ha jag en drös bilder från Ubud som jag ännu inte delat med er. Ubud var inte bara enastående vackert, grönsakande och livligt; det var sannerligen också en drömort när det kom till vegansk mat… ↴

Detta ljuvliga åt vi på mitt absoluta favoritställe i Ubud, Seeds of Life, en rawfood-restaurang med brownies på frukostmenyn. Säger ganska mycket. De serverade även de mest fantastiska smoothiesarna…

…och lunchskålar som kan vara något av det godaste jag ätit! Vill. Ha. Nu.

Ett annat smakligt ställe: Mudra Cafe. Där drack vi kombuchasangria och åt misomarinerad aubergine.

Ett tredje mattips om ni skulle råka befinna er i Ubud: Acai Queen! Livets acaibowls får en där.


Resans primära läsning: Ett litet liv. Har ni inte läst? Gör det. Bara gör det.


Morgonyoga och morgonmat: den färskaste frukten och balinesisk bananpannkaka.

Det var det sista från denna drömmiga resa. Förra årets sista, nya årets första. 

Nu: januarikyla, studier, nya möten och sammanhang. Känns fantastiskt!

3 kommentarer

 1. Julia says:

  Hej Nina! Gott nytt år!

  Jag har en fråga gällande läsning och skrivande. Jag har uppfattat det som att du läser mycket och du har en talang för vackert skrivande och ett fatastiskt ordförråd. Har du tips på några böcker och övningar för någon som vill komma igång med läsandet och skrivandet igen? Jag älskar att göra båda men har totalt tappat inspirationen även om det finns hundratals böcker jag vill läsa. Har du tips på några lättlästa spännande och/eller rörande böcker (både på svenska, engelska eller franska som jag förstått att du också pratar)? Vad det gäller skrivandet så vill jag främst bli bra på att få ner känslor på papper men jag tycker det är så svårt att komma igång! Hoppas du får tid att läsa och svara de här kommentaren. Stor kram!

  1. ninakaufmann says:

   Hej Julia! Tusen tack för din kommentar och dina fina ord!

   Vad kul att du vill komma igång med att läsa och skriva mer igen. Jag känner igen mig; ibland tappar en inspirationen och då kan det vara svårt att veta hur en ska hitta tillbaka till den. Just nu befinner jag mig själv i en väldigt inspirerad period där jag både läser och skriver mycket, men så är det absolut inte alltid. För mig är läsningen viktig för att själv kunna skriva, läser jag inget så skriver jag också väldigt lite. Här är några böcker jag läst på senaste, som jag tror kan hjälpa dig hitta inspirationen igen:

   – A Little Life av Hanya Yanagihara (lång men lätt att ta till sig, djupa och rörande personporträtt, skriven med otrolig precision, en bok en inte vill läsa färdigt)

   – Att skriva av Stephen King (för bra skriv-inspo och konkreta verktyg)

   – Doften av en man av Agneta Pleijel (lättläst men väldigt vacker och träffsäker självbiografi med fantastiskt språk, inspirerade mig mycket till det egna skrivandet)

   – Samtal med vänner av Sally Rooney (ett nöje att läsa, otroligt klipsk, en bok en kan stryka under formuleringar i bara för att de är så klockrena)

   Lycka till med läsandet och skrivandet! Stor kram!

   1. Julia says:

    Tuuuusen tack för ditt svar! Uppskattar det något enormt, ska kolla med mitt närmaste bibliotek om de finns att låna :-) KRAM!

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.