Det veganska julbordet

Posted on

I år blev julbordet helt växtbaserat! Snällt mot miljön, snällt mot djuren, snällt mot hälsan. Julen är verkligen en högtid då människor äter överflöd med kött och jag tror starkt på att det behövs motreaktioner på detta. Alla behöver inte äta helt veganskt, men att få in lite mer grönt på julbordet och att våga byta ut något animaliskt mot ett betydligt fräschare, schysstare alternativ måste helt klart bli mer av en norm för att nå förändring. Jag tror att bästa vägen dit är att inspirera till att göra nya val, snarare än att pressa och tvinga folk ur traditioner som de tycker om. Jag tror helt enkelt nyckeln är att våga tänka lite utanför vad man är van vid. Vegansk mat överraskar alltid positivt – jag lovar. Växtriket har så mycket gott och festligt att bjuda på!

DSC_0174När man bygger ett växtbaserat julbord är det viktigt att tänka på balansen. Något grönt och fräscht, något mer matigt, något proteinrikt, något krämigt. Att bara slänga på massor av köttsubstitut på bordet är inte vidare roligt. Ta inspiration av julsmaker och använd fantasin…

DSC_0234På mitt veganska julbord serverades gratinerad kålrot (som alternativ till julskinka), två sorters fräscha jul-sallader, hasselnötsfalaflar med julkryddor, tahinisås, rostade flower sprouts, blomkålspuré och ett julkryddat bröd med rödbeta och zucchini. En härlig blandning av smaker!

DSC_0153Gratinerad kålrot
Du behöver:

1 stor, rund kålrot
1 medelstor gullök
4 lagerblad
6 nejlikor
2 msk lantbuljong

3 msk mandelmjöl
1 msk hampafrön
1 msk sesamfrön
örtsalt & örtkryddor

Gör så här:

Skala och skölj kålroten. Lägg den i en stor kastrull tillsammans med hackad gullök, lagerblad, nejlikor och buljong. Fyll på med vatten så att hela kålroten täcks och koka sedan i ungefär en 50 minuter, tills kålroten är genomkokt men inte för mjuk. Låt svalna (den går även bra att förbereda dagen innan). Sätt ugnen på 200°, gärna med grillfunktionen på. Blanda mandelmjöl, frön och kryddor på en tallrik och rulla hela kålroten i blandningen. Lägg på en plåt och griljera i ungefär 15 minuter, tills griljeringen blivit spröd och kålroten varm. Skär upp i tunna skivor och servera på julbordet!

DSC_0158Morotssallad med apelsin & koriander

Rivna morötter
Pressad apelsin
Sultanrussin
Färsk koriander
Linfröolja/olivolja
Himalaysalt

Blanda allt i en skål!

DSC_0156
Hasselnötsfalaflar med julkryddor
6-8 portioner

1,5 dl rostade hasselnötter
2 paket kikärtor, tetra
2 msk olivolja
1/2 hackad gullök
en nypa havssalt
1 tsk kanel
1 tsk kryddpeppar
1 tsk kryddnejlika

Gör så här:

Börja med att mixa hasselnötterna i en matberedare till små bitar. Tillsätt avrunna kikärtor, olivolja, hackad lök och kryddor. Mixa till en jämn massa och forma till bollar med hjälp av händerna (dessa går bra att förbereda dagen innan). Sätt ugnen på 200° och lägg bollarna på en plåt. Ringla över lite olivolja och ugnsrosta i ungefär 15 minuter, tills bollarna känns klara. De går även bra att steka i lite olivolja för mer färg!

DSC_0167
Julkryddat dinkelbröd med rödbeta & zucchini
För två bröd behöver du:

7 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bikarbonat
en nypa havssalt
1 dl hackade valnötter
kryddnejlika, kanel (eller andra julkryddor)
1/2-1 riven zucchini
3 dl mandelmjölk
1-2 msk kokosolja
2 dl rödbetsjuice

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna samt hackade valnötter i en stor bunke. Smält kokosoljan i en kastrull på spisen och blanda med mandelmjölken och rödbetsjuicen. Skölj och riv zucchinin grovt. Blanda torra ingredienser med vätska och zucchini till en jämn smet. Sätt ugnen på 175°. Vänd över smeten i två avlånga pappersformar, eller plåtformar med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ungefär 45 minuter, tills bröden är genomgräddade.

DSC_0142Krämig tahinisås

Tahini (sesampasta)
Kokosmjölk
Riven vitlök
Örtsalt

Blanda allt i en skål!

DSC_0144Grönkålssallad med avokado, granatäpple & mandel

Hackad, färsk grönkål
Avokado skuren i bitar
Färska granatäppelkärnor
Torrostade mandlar
Olivolja, örtsalt
Äppelcidervinäger

Gör så här:

Blanda grönkål, granatäpple och mandlar i en skål. Häll på olivolja, örtsalt och vinäger. Massera in dressingen i salladen och vänd ner avokado.

DSC_0140Blomkålspuré

1 stort blomkålshuvud
1 msk lantbuljong
1-2 dl kokosmjölk
kryddor efter smak

Gör så här:

Skär blomkålen i bitar och koka mjuk i buljong. Häll av vattnet och mixa med kokosmjölk. Smaka av med kryddor.

DSC_0138Rostade flower sprouts: Rosta färska flower sprouts i en stekpanna med kokosolja och soja.

DSC_0233Vad är era favoriter på julbordet? Har ni någonsin tänkt på att många saker går att variera utan att bryta jultraditionerna? Nu är julen över för i år, men nästa år kanske ni vågar ta in lite mer grön julmat, eller? Vegansk mat är inte bara snällare på många olika vis – den är sjukt god också!

DSC_0200

  • Dela

1 kommentarer

  1. Linda says:

    Första året som vegan iår. Så jag hade med mig senapsauberzill, örtagårdsauberzill,(Auberginstrimmlor inlagda i goda sillinläggningar) vegansson, göttbullar. Dessa hade jag fixat själv. Lite stolt över mig själv är jag allt, tidigare år har jag på sin höjd griljerat en skinka själv. :D Sedan köpte jag “skinka utan rumpa” och småkorvar. åt helt vegansk i år förutom 2 praliner. Kändes så bra för själen men även det faktum att man inte hade känslan av att vara proppad med mat, även om jag åt rejält.

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.