Decemberdagbok

Posted on

Tisdag tolfte december.

När jag vaknade imorse var det fullständigt tyst. Utanför fönstret föll snön i stora, mjuka flingor. Jag gjorde ingefärsvatten och läste ut Samtal med vänner i sängen, åt frukost i en evighet och tvättade fyra tvättar. En helt vanlig tisdag, vill jag skriva, men sen inser jag att det är totalt taget ur luften. Sen när går mina dagar i mönster? Jag kan inte minnas att någon dag denna höst varit lik en annan. Inte en enda. Inte ens dagarna i Lissabon, där jag på sätt och vis fann en vardag. Vardag? Vad innebär det att ha en vardag, egentligen?

Igår tackade jag ja till min plats till Litteraturvetenskap A vid Uppsala Universitet. Jag börjar plugga om bara lite mer än en månad och det känns så oerhört rätt. Imorgon åker jag till Uppsala med väskor fler än jag kan bära; några som får stanna i det hem som blir mitt i vår, några som får följa med till andra sidan jordklotet. Jag och syster åker till Indonesien på söndag. Byter vinterland mot sommarsolsken.

Rimlig grötskål → havregrynsgröt med chiafrön, blåbär, skivad banan, kokosmjölk, jordnötssmör, rostade kokoschips, vita sesamfrön, pepparkakskrydda, nyponpulver, dadelsirap & varm skummad havremjölk.

Onsdag trettonde december.

Jag sitter på tåget mot Västerås för att äta lunch med mormor och morfar, i eftermiddag åker jag vidare till Uppsala och systerkramar och glöggmys mitt i veckan. Jag lyckades få alla väskorna med mig, men utan tvekan med viss möda. Var genomsvettig när jag kom till tågstationen. Jag pratade med syster igår kväll. “Imorgon flyttar du hit!” sa hon. Gör jag? Flyttar jag idag? På sätt och vis.

Onsdag den fjortonde december.

Sitter vid vardagsrumsbordet i systers lägenhet som plötsligt också är min. Jag fingrar på nycklarna som jag just fått, äter brända haricot verts och skriver gensvar på mina kurskamraters skriverier. Jag intalar mig själv att gatorna utanför fönstret snötäckta, men egentligen är Uppsala ganska slaskigt. Jag ska snart promenera mot stan för att gå på inslamlingskonsert för Musikhjälpen. Igår kväll hade vi en riktigt mysig kväll. Ett gäng fina människor kom till den julpyntade lägenheten – glögg och vin och samtal och pepparkaksdeg, tända ljus och klyschiga juldängor. Jag samlar lite adventsvibes innan jag lämnar landet för i år. När vi landar på Arlanda igen dröjer det nog ett tag innan någon vågar sätta på Michael Bublés julskiva igen.


0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.