En grön helgmiddag

Posted on

Att efter en fartfylld feburarivecka spendera en lördagkväll hemma i mjuka byxor och en slarvig knut, det kan verkligen vara som att andas ut ett enda långt, djupt andetag. Tömma lungorna på luft. Ladda om. I lördags såg jag min första melodifestivalen-deltävling för i år och jag förvånades över hur pass hög underhållningsfaktorn var. Dessutom åt vi god mat, såklart. Faktum är att det blev en hel liten buffé av smakrika rätter! Låt oss ta en kik…

Härligt gräddig blomkåls-otto med skogschampinjoner och persilja. Råmarinerad (och så smakrik!) broccoli med hampafrön. Gudomligt goda minipizzor på kikärtsbotten, toppade med cashewfärskost, tomat och ruccola-olja. Ugnsrostad sötpotatis med koriander och paprika. Och så polentapanerad tofu, ett alltid lika säkert kort! Och som snacks även…

…knapriga svartkålschips! Ett härligt alternativ till de hypade (och goda) grönkålschipsen. Sätt ugnen på 80°C. Skölj, torka av och skär 7-8 svartkålsblad i bitar och sprid ut på en plåt. Vänd i olivolja, örtsalt och chiliflingor. Rosta i ugnen i 1-2 timmar, tills de är riktigt krispiga.

Rekommenderar varenda en av dessa enkla, växtbaserade rätter. Här har ni recepten: 

Små kikärtspizzor med cashewost och ruccola-olja
5 minipizzor

2 dl kikärtsmjöl
1 msk lantbuljong
1/2 dl vatten

cashewfärskost
småtomater
svarta sesamfrön
ruccola-olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Blanda kikärtsmjöl med lantbuljong och vatten. Tillsätt mer vatten om degen är för torr, mer mjöl om den är för fuktig. Forma små pizzor med hjälp av fuktade händer och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred på cashewost, lägg på tomater, strö över sesamfrön och ringla gärna över lite olivolja. Grädda i ugnen i ungefär 15 minuter. Servera med ruccola-olja!

Ruccola-olja: Mixa 1 påse ruccola, 2 dl olivolja, 2 msk citronjuice, 1 msk agavesirap och en rejäl nypa örtsalt i en mixer eller matberedare. Förvara i kylskåpet och toppa allt från pizza till falafel och sallad. Vill du ha en grön och smakrik olja utan ruccola-blad kvar; sila!

Råmarinerad broccoli

1 broccoli
2 vitlöksklyftor
3 msk citronsaft
2 msk olivolja
1/ tsk örtsalt
hampafrön till servering

Gör så här:

Skölj och dela broccolin i små bitar. Skala och hacka vitlöken. Lägg broccoli och vitlök i en fryspåse tillsammans med citronsaft, olivolja och örtsalt. Knyt igen påsen och “massera” broccolin i marinaden en stund. Lägg påsen i kylskåpet åtminstone en timme innan servering. Lägg upp på ett fat och toppa med hampafrön.

Polentapanerad tofu: Vänd bitar av tofu i polenta blandat med lite örtsalt. Lägg på en plåt, ringla över olivolja och ställ in i en 200°C varm ugn tills tofun är knaprig, cirka 25 minuter. Servera med tahini, solrosfrön och gojibär.

Blomkåls-otto med champinjoner & persilja

300 g finhackad blomkål (“blomkålsris”)
5-6 skogschampinjoner
1/4 kruka färsk bladpersilja
1 msk kokosolja
1,5 dl havregrädde
kryddor efter smak

Gör så här:

Hacka champinjonerna och fräs i kokosolja tills de fått färg. Koka under tiden upp vatten, tillsätt salt och låt blomkålsriset koka i 2-3 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt havregrädde, persilja och blomkålsris till champinjonerna. Tillsätt kryddor och låt puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och servera med färsk bladpersilja! Blomkålsris går att köpa i påse, men du kan givetvis också lika gärna göra eget genom att mixa blomkål grovt i matberedare.

Ugnsrostad sötpotatis: Skölj, skala och skär sötpotatisen i klyftor. Sprid ut på en plåt och vänd i olivolja, salt, torkad koriander och paprikapulver. Rosta i ugnen tills sötpotatisen är mjuk inuti och har fått färg, cirka 25 minuter.

Bon Appétit!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.