Visit Homepage
Skip to content

En riktigt god morotskaka

Morotskaka är verkligen en grej som de flesta verkar gilla. Rimligtvis. På caféet där jag bakar om morgnarna brukar morotskaka vara det “skeptikerna” tar – de som inte vågar sig på mer hardcore bakverk som råbrownie eller paleofudge… Hur som haver, den skapelse ni skådar här gjorde jag på min födelsedag förra helgen. Ingen vanlig morotskaka här inte; denna är helt fullproppad med goda grejer som olivolja, russin och kryddor. Dessutom vegansk! Toppad med mandelfrosting och kanderade nötter smakade den gudomligt och gjorde sig ypperligt som födelsedagsfika, men skulle sannolikt funka minst lika bra som helgfrukost…

Räds inte den långa ingredienslistan – är det något du inte har hemma är det bara att skippa eller byta ut mot liknande motsvarighet av mjöl/sötning/nötter/kryddor.

Morotskaka
8-12 bitar

3 msk chiafrön + 1 dl vatten
1 mogen banan
10 mjuka dadlar
3 msk olivolja
1 dl kokosmjölk
1/2 dl kokossocker
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl bovetemjöl
1 dl kokosflingor
1-2 dl hackade valnötter
1 dl sultanrussin
2 tsk bakpulver
3 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk muskotnöt
en nypa havssalt
3 msk kokosolja
2 morötter, finrivna

250 g mandelyoghurt
1 msk chiafrön
2 msk agavesirap
1-2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°C. Vispa ihop chiafrön och kallt vatten till en gelé. Mixa banan, urkärnade dadlar, olivolja och kokosmjölk till en jämn smet och blanda med chia-gelén. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, smält kokosoljan, riv morötterna och blanda ihop med med det du nyss mixade. Smörj en springform med kokosolja, bröa med riven kokos och vänd över smeten i formen. Släta till med hjälp av en slickepott och grädda i ugnen 30-35 minuter, tills kakan fått färg och blivit lagom fast. Låt svalna.

Blanda mandelyoghurten (går lika bra med vegansk färskost, fast kokosgrädde eller liknande) med chiafrön, agavesirap och vaniljpulver. Bred ut över den svalnade kakan och toppa med kanderade nötter (recept nedan). Ställ gärna in i kylskåpet några timmar innan servering!

Kokoskanderade nötter

3-4 dl naturella nötter
1/2 dl kokosocker
2 msk agavesirap
1 msk kokosolja
2 msk kokosmjölk
1 tsk kanel
en nypa havssalt

Gör så här:

Blanda nötterna (jag använde valnötter, cashewnötter och hasselnötter) med resterande ingredienser i en kastrull och låt bli varmt under ständig omrörning, tills dess att koksoljan smält och kokossockret blivit flytande (tar bara ett par minuter). Sprid ut nötterna på ett bakplåtspapper och ställ in i en 180°C varm ugn i 5 minuter, tills nötterna fått färg. Ha ugnen under uppsikt, så att nötterna inte bränns. Låt svalna och sprid ut över morotskakan. Jag serverade kakan med färska blåbär strödda över och jordgubbar på sidan, men den är såklart lika god även utan! Toppa gärna med hyvlade morotsremsor och färska myntablad.

Andra goda kakor ur arkivet:

Glutenfri, vegansk och fri från raffinerat socker.

Kommentera gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *