Falafel på gula ärtor

Posted on

Gula ärtor är något av det billigaste, smartaste en kan köpa. Proteinrikt, mättande och en perfekt bas till mängder av rätter. Med ett paket torkade gula ärtor i skafferiet – som inte kostar mer än en banan eller två – kommer du ofantligt långt, inte minst om du är student och försöker hålla nere på matkostnaderna.

Den närmaste tiden tänkte jag dela med mig av en drös (ja, flera stycken!) recept med just gula ärtor. Först ut: den fantastiska falafeln! Frasig, smakrik och superenkelt att göra. Gör en stor sats på en gång så har du falafel för flera dagar. De går bra att frysa in och lämpar sig utmärkt för matlådan. Goda både varma och kalla. ↴

Falafel på gula ärtor

3 dl torkade gula ärtor, blötlagda
1 stor gullök
2 vitlöksklyftor
1/2 paket fryst basilika (eller en kruka färsk)
1/2 dl olivolja
1 dl havregrädde
2 msk chiafrön
2 msk majsströbröd (eller vanligt)
örtsalt, muskot, svartpeppar

Gör så här:

Blötlägg ärtorna i rikligt med kallt vatten i minst tolv timmar, till exempel över natten. Häll av vattnet och skölj ärtorna. Skala och hacka lök och vitlök fint. Stek i olja tillsammans med basilika och en nypa örtsalt tills löken mjuknat. Mixa med ärtor, olivolja, havregrädde, chiafrön och majsströbröd till en formbar massa – enklast går det i matberedare. Smaka av med örtsalt eller salt, muskot och svartpeppar. Det gör inget om massan är lite smulig, så länge den går att forma till någorlunda hållbara falaflar med händerna. Om massan känns för torr, tillsätt lite mer havregrädde eller olivolja. Om massan känns för blöt, tillsätt ströbröd. Forma till jämnstora falaflar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i en 200°C varm ugn. Ta ut plåten efter 10 minuter, platta till falaflarna en aning och vänd på samtliga. Ringla över olivolja och ställ in i ugnen i ytterligare 10-15 minuter. Falaflarna går också bra att steka eller fritera. Servera direkt eller frys in.

Har du inga gula ärtor hemma? Receptet fungerar förstås lika bra med torkade, blötlagda kikärtor. Fördelen med att använda blötlagda (okokta) ärtor är att falaflarna blir betydligt frasigare och får bättre tuggmotstånd. Falafeln du köper i falafelståndet görs alltid på ärtor som är enbart blötlagda.

Föredrar du falafeln mjuk? Koka ärtorna innan du mixar dem med övriga ingredienser.

Servera med till exempel libabröd, grönsaker och tahinisås! Så. Gott.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.