Fredag och guldlatte

Posted on

Fredag morgon och väckarklockan ringer 04.47 som vanligt. Innan staden vaknat har jag druckit min första kaffe och satt mig på cykeln mot jobbet. Jag jobbar på ett hälsocafé i stan över sommaren, där jag har ansvaret för bageriet. Varje morgon ska nya bovetefrallor och ciabattas blandas ihop, bakas ut och gräddas. Så även mängder av andra glutenfria bröd och bakverk. Det är något speciellt med det faktum att allt hänger på att jag är där varje morgon. Skulle jag försova mig en dag skulle caféet få slå upp dörrarna utan att ha själva grunden till dagens försäljning. Läskigt, men så roligt. Den som ges ansvar, den tar ansvar.

Jag laddar alltid espressokannan morgonen innan. Direkt när jag vaknar tassar jag ner för trappen och sätter på spisplattan. Då har kaffet puttrat klart lagom tills att jag klätt på mig.

Sen borstar jag tänderna, gäspar en sista gång och går. Efter en vecka har jag börjat komma in i rutinen. De supertidiga sommarmorgnarna har något vackert över sig. Det är faktiskt ett privilegium att få uppleva så många sådana i sommar, även om min lilla kropp helt klart får genomlida en smärre daglig sömnbrist som jag försöker bota med eftermiddagsnaps.

Idag ägnades stora delar av förmiddagen till att göra skapa denna ↑ till ett sextioårskalas. Sockerfri och glutenfri princesstårta med blåbärsgrädde, gjord från grunden. Pillade på den i evigheter ska ni veta… Har liksom aldrig gjort egna marsipanrosor tidigare? Nu har jag.

Färgen på marsipanen kommer för övrigt från spirulina, rödbetor och vetegräs.

Nu är klockan halv fem och jag sippar på en guldlatte innan jag ska börja göra mig iordning för kvällsjobb på den italienska restaurangen. Fem timmar i serveringen väntar, innan det är dags för ledig helg. L-e-d-i-g. Imorgon ska jag sova ut och äta frukost i ett år. Längtar redan.

Guldlatte med espresso

2-3 dl havremjölk för kaffe (iKaffe)
1 tsk guldmjölkspulver (eller -pasta)
1-2 tsk kokossocker eller agavesirap
så mycket espresso som du vill ha

Gör så här:

Fixa espresson på det sätt som du brukar göra det, annars går det såklart bra med vanligt kaffe. Värm havremjölken och vispa ner guldmjölkspulver/-pasta och sötning. Skumma guldmjölken, häll upp i en kopp och tillsätt kaffet. Njut! 

Oavsett om ni semestrar eller jobbar – ha en härlig fredag!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.