Frukostscones med kokos & chia

Posted on

Grå himmel, marken fylld av höstlöv. Jag ligger hemma med en förkylning som inte vill ge sig av och har känt mig ganska eländig de senaste dagarna. Med hjälp av många tända ljus, en radda podcasts och korta promenader för att få frisk luft hoppas jag dock att snart stå på benen igen. Det oändligt gråa försöker jag trubba av med saker som värmer inifrån, så som långamysiga frukostar. Dessa nybakade scones förgyllde minst sagt en hostig hemmadag.dsc_0056Frukostscones med kokos & chia
5 stycken små bröd

1 stor sked kokosolja
2 dl kokosdryck
1/2 dl riven kokos
1/2 dl kokosmjöl
1 dl durramjöl
1/2 dl chiafrön
1 msk fiberhusk
1-2 tsk bakpulver
1 msk kokossocker
en nypa havssalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Smält kokosoljan och blanda med kokosdryck. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och rör ihop med den ljumna mjölken till en jämn deg. Forma till 4-5 små bullar med hjälp av händerna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med kokosdryck och strö över riven kokos. Grädda i ca. 15 minuter. Låt svalna en stund. Servera!dsc_0033Variation: Mjölken går bra att byta ut mot annan växtmjölk. Durramjöl går bra att byta ut mot annan glutenfri mjölsort så som teffmjöl, quinoamjöl, havremjöl eller rismjöl. Vill du göra en mandelvariant kan du byta ut riven kokos + kokosmjöl mot mandelmjöl och kokosdryck mot mandelmjölk. Kokossocker kan bytas ut mot annan sötning, t.ex. agavesirap. dsc_0061Jag serverade mina scones med kokosgrädde (blir bredbar efter att ha stått i kylskåpet) och naturligt sötad apelsinmarmelad. Andra goda påläggskombinationer:

– Mandelsmör och chiasylt
– Jordnötssmör och banan
– Avokado och chiliflingor
– Tahini och sojastekt tofu
– Olivolja, grönt och za’atardsc_0040Andra enkla brödfavoriter ur arkivet: 

– Glutenfria frukostfrallor
– Bananbröd med valnöt & vanilj
– Enkla rödbetsbullar med pumpafrön
– Havre- & chia-scones
– Rotfruktsfrallor med vita bönordsc_0076

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.