Fyra recept med silkestofu

Posted on

Tofu – bara en ingrediens i sushi och vegetariska grytor? Tänk om! Tofu kan användas till en mängd härligheter, söta såväl som salta; med den mjukare varianten i kylskåpet har du alltid nära till en vegansk (och mättande!) dippsås, dessert eller frukostbas…

Mjuk tofu kallas ofta silkestofu och går att hitta på välsorterade matbutiker, hälsokostaffärer och asiatiska livsmedelsbutiker. Tofun har en puddingliknande konsistens som blir krämig om den mixas med stavmixer. Precis som den hårdare varianten så är den väldigt smakneutral, vilket gör den optimal att smaksätta. Dessert eller dipp? Här har ni 4 goda recept med silkestofu:

Ljus chokladmousse på silkestofu
2 portioner

100 g silkestofu
2 msk rå kakao
2 msk agavesirap
1 dl kokosgrädde
en knivsudd salt

Gör så här:

Mixa allt till en krämig mousse med hjälp av en stavmixer. Fördela i två skålar och låt gärna stå i kylskåpet en stund innan servering. Servera med till exempel skivat äpple, kokos & kakaonibs.

Matcha-mousse med cashewsmör
2 portioner

100 g silkestofu
1 msk matchapulver
1 mjuk dadel
en skvätt växtmjölk
1 msk cashewsmör
lite agavesirap

Gör så här:

Mixa tofu med matchapulver, urkärnad dadel, en skvätt växtmjölk och cashewsmör. Smaka av med agavesirap. Servera med müsli/frukt/bär. Matchayoghurt? Späd ut med mer växtmjölk.

Två sorters silkestofudipp 

Mixa 200 g silkestofu med en stavmixer. Smaksätt med…

Tahini & chili: 1 msk olivolja, 1 msk ljus tahini, 1/2 tsk paprikakrydda, 1/2 tsk örtsalt, en nypa chiliflingor och 1 msk limejuice. Passar perfekt till rostad sötpotatis, morot eller i falafelrulle. 

Örter & citron: 2 msk citronjuice, 1 msk smält kokosolja, 1/2 tsk örtsalt, en nypa koriander, en nypa basilika, en nypa oregano och 1 msk näringsjäst. Supergod till sallad, tacos eller wrap.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.