Glasburksfavoriter

Posted on

Jag älskar att förvara saker i glasburkar, torrvaror såväl som kylvaror. I mitt skafferi och i mitt kylskåp finns således alltid ett gäng glasburkar med goda saker. Här är 5 favoriter just nu:

Cashewfärskost. När jag gör cashewmjölk gör jag alltid något av den cashewmassa som blir över; denna färskost är en storfavorit just nu. Massan som blir över efter att ha pressat ut all vätska blandar jag med 1-2 msk smält kokosolja, 1 msk näringsjäst, 1/2 msk lantbuljong, 1 tsk torkad koriander och lite citronsaft. Ljuvlig att ha på rostat bröd eller att smula över mat!

Tamarirostade frön. Ett säkert kort att ha i skafferiet; förgyller vilken måltid som helst! Jag gör dem enkelt genom att hetta upp en panna och sedan rosta frön under omrörning tillsammans med lite tamari-soja. Vill en så kan en tillsätta lite extra kryddor, till exempel paprika eller örter.

Ljus tahini. Jag har alltid haft en mörka tahinin i skafferiet och använt den i allt från såser till fudge, men har nyligen upptäckt den sesampasta som är gjord på skalade sesamfrön. Den ljusa tahinin är tunnare och passar perfekt att ringla över mat! Dessutom är den god att göra såser på och smakar också väldigt bra på söta saker, till exempel gröt eller en macka med bananslantar.

Rostade, saltade kokoschips. Dessa kokoschips är revolutionernande goda, på riktigt! Jag har alltid haft de vanliga, tunna kokoschipsen att strö över frukost, gröt, smoothies och desserter, men dessa kan jag äta bara som de är! De är lite tjockare och har skal kvar – dessutom har de en touch av havssalt vilket verkligen lyfter smaken till en ny nivå. Ett plus är att de kommer från Smiling, vilket betyder att de är ekologiska och är tillverkade med schyssta villkor.

Za’atar. Min all time favoritkryddblandning! Gjord på sumak, sesamfrön och örter förgyller den sannerligen avokadomackan och pumpasoppan. Dessutom tar den mig alltid smakmässigt tillbaka till Palestina, där jag köpte den stora burk som jag fortfarande har kvar av. Där åt vi den till frukost med varmt beduinbröd som vi först doppade i olivolja (på oliver från gården!) och sedan za’atar. Jag har aldrig sett kryddblandningen i affären, men den går även att göra själv!

Avokadomacka med za’atar – helt klart på topplistan över godaste saker jag vet!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.