Grönkålssallad med linser

Posted on

Grönkålssallad med linser kanske inte låter som världens mest fantastiska rätt, men jag kan säga er att denna tallrik var det. Fantastisk alltså. Krämig tahinidressing, ugnsrostad sötpotatis, pistaschnötter och za’atar lyfte den krispiga grönkålen och de mjuka linserna till nya höjder…

Grönkålssallad med linser
2 portioner

1 medelstor sötpotatis
olivolja, örtsalt, chili
0,5-1 dl kokosmjölk
2 msk mörk tahini
2 tsk agavesirap
1 msk äppelcidervinäger
en skvätt citronjuice
örtsalt och peppar
1 påse hackad grönkål
6 st små snackgurkor
1 stor mogen avokado

1 paket linser, tetra
1/2 dl pistaschnötter, rostade
za’atar (kryddblandning)
krämig balsamvinäger

Gör så här:

Skala sötpotatisen, skölj och skär i mindre bitar. Sprid ut över en plåt, vänd i olivolja/örtsalt/chili och rosta i en 200°C varm ugn i 15-20 minuter. Blanda kokosmjölk, tahini, agave, vinäger och citronjuice i en stor skål. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Lägg i grönkålen och massera bladen i dressingen med hjälp av händerna så att de mjuknar en aning. Skär gurkor/avokado i bitar. Blanda med grönkålen och den ugnsrostade sötpotatisen. Lägg upp på två fat och ringla gärna över lite extra olivolja. Toppa med avrunna, sköljda linser, hackade pistaschnötter, za’atar och balsamvinäger. Njut!

Variera salladen med andra rotfrukter istället för sötpotatis eller bönor/kikärtor istället för linser. Variera dressingen med pumpafröpasta istället för tahini eller lime istället för citron. Toppa med kryddor och nötter som du har hemma. Byt ut gurkan mot andra grönsaker du tycker om.

Andra goda, veganska sallader:

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.