Visit Homepage
Skip to content

Guacamole & jordnöts-ajvar

All mat förgylls med en god sås. Eller varför inte två? Detta var en sann “man tager vad man haver”-middag som blev både lyxig och tillpiffad när jag serverade den med två enkla, veganska såser. Snabb guacamole gör jag ofta, men denna jordnöts-ajvar var ett nytt påfund som kom sig att bli ofantligt gott! Har du en överbliven spetspaprika över i kylen som möjligtvis är lite skrumpen så vet du nu vad du ska göra med den; släng in den i ugnen och mixa den till en härligt smakrik sås! Kanske något till fredagsmiddgen? Såserna passar till det mesta; sallader, tacos, rotfrukter, grönsaker, grytor…

DSC_0199Enkel & krämig guacamole: Mixa avokados med lite olivolja med hjälp av en mixer. Smaksätt med örtsalt! Lätt som en plätt och otroligt gott. Vill du få den att behålla sin gröna färg lite längre, tillsätt lite pressad citron. För extra smak; hacka ner färska örter, vitlök, chili eller plommontomat.

DSC_0200Jordnöts-ajvar: Dela en röd spetspaprika på längden, gröp ur kärnorna och grilla i ugnen på 200° i ca. 15 minuter. Skär i bitar och mixa ihop med en stor sked jordnötssmör (osötat, “crunchy”) och lite olivolja med hjälp av en stavmixer. Smaksätt med örtsalt, sambal oelek och eventuella andra kryddor.

DSC_0211Såserna serverades med en smakrik haricot verts-sallad och ugnsrostad sötpotatis… Ugnsrostad sötpotatis: Skala och skölj sötpotatis. Dela i klyftor och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca. 20 minuter i 200°.  Haricot verts-sallad: Koka/ångkoka haricot verts. Blanda i en bunke med strimlad rödkål, solroskärnor, kikärtor, olivolja, örtkryddor och en skvätt tamari-soja. Blanda väl och servera med övriga tillbehör! Njut!

DSC_0207

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *