Gul ärtsoppa med örtolja

Posted on

Gula ärtor del tre! Jag har tidigare delat med mig av recept på falafel och hummus – samma paket ärtor (till en kostnad av cirka tio kronor) räckte dock även till ytterligare en rätt: soppa! Ärtsoppa må låta ganska tråkigt och smaklöst, men denna är ingetdera, det kan jag lova! Här har ni världens enklaste vardagsmiddag ↴

Superenkel gul ärtsoppa
per portion

2 dl gula ärtor, blötlagda och kokade
3 dl vatten
1/2 dl havregrädde
1/2 msk god buljong
citron, salt, peppar

Gör så här:

Blötlägg ärtorna i vatten över natten. Häll av, skölj och koka i en timme tills ärtorna är mjuka (gör en stor sats på en gång och passa på att göra hummus medan du ändå är i farten!). Häll av kokvattnet och koka sedan upp ärtorna (2 dl per portion) i nytt vatten med grädde och buljong. Mixa med en stavmixer tills soppan är slät. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera med sesamfrön, örtolja och ett gott bröd!


Snabb örtolja

1/2 dl fryst, hackad örtkrydda (t.ex. koriander)
2 dl god olivolja
lite citron eller vinäger
örtsalt efter smak

Gör så här: 

Blanda ihop, smaka av och förvara i en glasburk i kylen.

Bon appétit!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.