Guldmjölk

Posted on

Guldmjölk har denna vinter blivit min nya favoritdryck! Dels för att den är både värmande och god, men självklart också eftersom den är så otroligt välgörande! Receptet är egentligen uråldrigt, men förvånansvärt okänt för många. Drycken bär med sig massor av hälsofördelar; lindrar smärta, stärker immunförsvar, hämmar inflammation och verkar avgiftande. Den kan även lindra magbesvär och halsbränna, tack vare gurkmeja och ingefära som är antiinflammatoriska örter. Drycken intas med fördel på kvällen för god sömn, men jag tycker även om att starta dagen med gyllene mjölk!

DSC_0226Hemligheten bakom ingredienserna…

Gurkmeja är en av de hälsosammaste örterna du kan hitta! Förutom att den är rik på vitaminer och mineraler så bär den med sig hälsofördelar. Bland annat är den cancerförebyggande, naturligt smärtstillande, diabeteskontrollerande, immunförsvarsstärkande och främjande för matsmältningen.

Ingefära är som bekant också en riktig höjdare! Den förebygger sjukdomar, förbättrar blodcirkulationen, är bra mot andningsproblem, förbättrar absorptionen av vitaminer i kroppen och minskar illamående.

Svarpeppar är fantastiskt på det sätt att det gör gurkmejan i mjölken 1000 gånger mer upptaglig. Den aktiva ingrediensen i gurkmeja, kurkumin, får nämligen så mycket större biotillgänglighet tack vare svartpepparns piperin. 

Kokosoljan har också som funktion att göra gurkmejan mer upptaglig, då den har svårt att lösas i bara vatten.

DSC_0211Guldmjölkspasta:

1/2 dl malen gurkmeja
1/2 dl malen ingefära
1 tsk malen svartpeppar
2 dl kallt vatten

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och blanda ordentligt. Låt puttra på medelhög värme och rör kontinuerligt tills vätskan börjat bli till en halvfast, jämn massa. Tag bort från plattan, låt svalna och häll sedan upp i en glasburk. Förvara i kylskåp.

DSC_0247Så gör du guldmjölk:

Vispa ihop 1 tsk guldmjölkspasta med 1 kopp valfri mjölk (havre, mandel, kokos, soja). Värm under omrörning och rör sedan ner 1 tsk kokosolja. Tag av mjölken från plattan och vänta någon minut innan du sötar med 1 tsk honung (värmekänsligt, tillsätt på slutet). Häll upp drycken i en kopp & njut!

DSC_0239

  • Dela

2 kommentarer

  1. Heléna says:

    Guldmjölken lät spännande. Kan vara med att tävla åt dottern, hon har just köpt träningskort på iksu och efter bara någon vecka var hon med om en olycka med lastbilen och körde av vägen i halkan så hon har nyss börjat träna igen. Jag hoppas iksu har öppet under julhelgen annars får hon träna hemma framför tv:n ;)

  2. Linda says:

    Älskar chai och har nu börjat med guldmjöl…… funderar på. Jag har efter att gurkmejapastan kokats klart och svalnat blandat i kardemumma, kanel och vanilj…… Smakar chai men fortfarande massor av gurkmeja. Några nackdelar med detta? (Tycker att bara gurkmeja smakar inte lika gott.)

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.