Hemgjord za’atar

Posted on


Za’atar = livets bästa smaksättare! Att doppa bröd och grönsaker i, att strö över mat, som smakrik panering… Jag fick upp ögonen för kryddblandningen under studieresan till Israel/Palestina förra hösten, där frukostens varma bröd doppades i olivolja och därefter i za’atar. Så. Obegripligt. Gott. Just frukosten hos värdfamiljen i Betlehem hamnar nog bland mina topp fem bästa smakupplevelser någonsin.

Za’atar görs vanligtvis på rostade sesamfrön, sumak och torkad örtkrydda (jag valde timjan). Antingen behålls kryddblandningen torr, eller så blandas den ut med olja så att den blir till en slags pesto som kan styrkas över bröd eller användas till “manakish”, za’atar-pizza (tack Zeina för tips!).

Jag äter oftast min za’atar på något av följande vis:

  • Med socca (kikärtspannkaka) och god olivolja
  • Strödd över ugnsrostade morötter eller sallader
  • Att doppa grönsaker i
  • På hummus och andra röror
  • Med libabröd och olivolja, som i Palestina

Hemgjord za’atar
en stor burk

2 dl torkad timjan
1 dl sumak
1 dl skalade sesamfrön
salt om du vill

Gör så här:

Rosta sesamfrön i en torr stekpanna, se till att de inte bränns. Låt svalna. Mortla eller mixa samman timjan och sumak, blanda med sesamfrön och eventuellt en nypa salt. Förvara i en tätt försluten burk i skafferiet.

Orkar du inte göra din egen kryddblandning? Za’atar finns att köpa i många välsorterade matbutiker, men då ofta utblandad med t.ex. vete eller mycket salt. Att göra egen tar inte mer än fem minuter. Det är det värt!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.