Höstdagar och kaffekoppar

Posted on

Det är lördag den tjugoförsta oktober och efter en vecka av höst i Lissabon är det sommar i luften igen. Idag svettades jag när jag promenerade omkring, trots att jag bara bar en tunn t-shirt. Allt är som det ska, med andra ord. Denna lördag var dock min allra sista egna dag här, för imorgon kommer pappa hit och på måndag åker vi till Baskien tillsammans. Tänk att en månad har gått. Att min Portugal-tid snart är över. Det känns knäppt, men samtidigt bra. Mycket spännande och fint väntar och alla minnen härifrån finns ju kvar. Denna speciella tid, månaden som på sätt och vis varit min “reset-button” efter uppväxten i min hemstad och innan livet som kommer därefter, kommer antagligen alltid att betyda något särskilt för mig.

Under den vecka som varit har det regnat och varit soligt om vartannat. Om förmiddagarna har jag inte lika självklart kunnat sitta barbent ute i min solstol och läsa utan att frysa, jag har fått användning för min hoodie för första gången under min Lissabon-vistelse och uteserveringarna har inte varit lika fullpackade. Min tid har ägnats mycket åt skrivandet och mina pengar spenderats på massor av mat; jag har provat alla de där restauranger och fiken jag haft kvar på min lista (och en hel del därtill). Utöver att äta och att skriva har jag hunnit promenera omkring, gå på dejt, dricka för många gin and tonics, se tre filmer, prata i telefon i timmar, läsa Eduardo Galeano, springa i duggregn, lyssna klart på en ljudbok, skriva brev, *vara hjärtekrossad*, pilla med hemsidejobb och klippa håret, bland annat. Ska vi ta och kika vad av detta som fastnat på bild?

Spoiler alert: bildflödet är som vanligt dominerat av kaffe, mat och branta gator… (sorry not sorry!)

Det finns så mycket mogen frukt här just nu! Sharon med kanel är en så höstig och god grej.

Papaya är en annan favorit! Här serverad i skepnad av en *bloggig* frukost; det ni skådar är helt enkelt en halv papaya som jag praktiskt nog haft kokosyoghurt i och toppat med blåbär, kokoschips och granola.

När det har varit varmt nog har jag suttit mycket ute vid mitt bord och skrivit och jobbat och läst.

Eller druckit vin och ätit oliver och lyssnat på grannarnas höga musik kvällstid. Kan vi tala om hur mysigt det är när folk i hus intill spelar musik som jag kan ta del av? Menar det, på riktigt, är inte ens ironisk. Bara de har bra musiksmak, såklart, men det har mina grannar visat sig ha.

På tisdagen promenerade jag runt i pittoreska Alfama.


Och spanade in en stor loppmarknad, Feira da Ladra, i solskenet.

Jag åt även lunch på det superpopulära veganstället Ao 26 Vegan Food Project som smakade så bra att jag bokade bord till dagen därpå direkt. En behöver nämligen boka bord för att få plats, så omtyckt är det.

Maten ni ser ovan kan vara något av det godaste jag ätit. Seitan- och grönsaks-kibe med blomkåls- och selleri-sås, baba ganoush, couscous-sallad, rostad aubergine, granatäppelkärnor och örter. JA, TACK.

Var alltså tillbaka dagen efter! Också superdupergott, om än inte riktigt lika ljuvligt som dagen innan.

Jag har även äntligen besökt caféet Le Petit Prince som jag hört mycket gott om och som ligger på min gata. Det har liksom alltid var “för” nära, men nu gick jag dit och drack dyr matcha-latte och pratade med den pratglade ägaren som kan svenska och undrade om jag hittat stället tack vare Elsa Billgren.

Ett annat ställe jag suttit och läst på är Organic Coffee, som visade sig gömma bra mycket mer än kaffe. Jag drack en grön juice och åt sötpotatis-sticks med pesto, men de visade sig ha allt från middagsmat till lyxiga drinkar och goda frukostar.

Frukost har jag för det mesta ätit hemma. Kokosyoghurt med granola och frukt till exempel.

Eller havregrynsgröt med kokosmjölk, mango, rostade kokoschips, kanel och bitar av mörk choklad.

Fina pappa hade med sig mina favoritmagasin när han kom förbi en natt förra veckan! Har alltså bläddrat i dessa en del och drömt mig bort till ett stort kök att laga mat i; det är något jag kan sakna här.

Dock lider jag ju inte precis brist på härlig mat. Till och med i mitt lilla Airbnb-kök kan en slänga ihop ett och annat, till exempel denna ljuvliga linsgryta som räckte i dagar.

Detta kan man också skapa i ett litet kök! Tomat, avokado, hackade nötter och tahini.

Bakade även snickerspraliner en dag, på ingredienser jag hade hemma – jordnötssmör, havregryn, honung och mörk choklad. Ultimata kvällssnackset ju. Åt dessa framför filmen Blue Jay som jag tycker att ni bör se (tack för tips Flora!). Tänkte spara några praliner till dagen därpå men det gjorde jag ICKE.


I torsdags hängde jag på Heim halva dagen – åt, skrev, drack kaffe, åt lite till och skrev lite till.

Hello, Kristof är ett annat café där jag har gjort återbesök för att äta bananbröd, dricka kaffe och jobba.

Detta är min läsning för tillfället, förresten! Omfamningarnas bok av Eduardo Galeano; berättelser och dikter som vissa av dem verkligen träffar och andra av dem ger en Latinamerikansk historielektion, på ett bra sätt.

I fredags förmiddag skrev jag brev och överförde mobilanteckningar till min blommiga dagbok.

Sen promenerade jag iväg för att hitta en restaurang jag hade på min lista men ännu inte hunnit till: PSI.

Där satt jag ute under tak och hörde regnet smattra mot stenplattorna en meter från mig medan jag läste i min bok och åt ljuvlig auyvedisk tvårätterslunch och drack lemonad fastän det var för kallt för lemonad.

När jag ätit klart hade det slutat regna.

Så jag promenerade omkring och lyssnade på ljudbok.

Köpte avokadoglass och portugisiska dagstidningar och satte mig i parken en stund. Försökte se om jag kommit någon vart med min portugisiska men åt egentligen framför allt glass :))

Och det var allt för nu! Imorgon är det söndag, min sista dag i stan.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.