Hummus på gula ärtor

Posted on

Gula ärtor är utan tvekan värda mer uppmärksamhet! De går att använda till mängder av goda rätter, mättar bra och är dessutom något av det billigaste en kan köpa. Här om veckan delade jag med mig av ett recept på krispig gulärtsfalafel – nu är det det dags för en annan favorit: hummus! Gör en stor sats och ha i kylskåpet; perfekt som pålägg, tillbehör, dipp eller som bas till en härlig middag.


Hummus på gula ärtor
en stor sats

3 dl gula ärtor, blötlagda och kokade
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
2 msk citronsaft
2-3 tsk örtsalt
1-2 dl vatten
liten muskot
lite svartpeppar

Gör så här:

Blötlägg ärtorna över natten (eller minst 12 timmar) i rikligt med kallt vatten. Häll av vattnet och koka ärtorna mjuka med lite salt, ungefär en timme. Skölj ärtorna i kallt vatten och låt svalna helt. Mixa med vitlök, olivolja, citronsaft, örtsalt, vatten, muskot och svartpeppar. Justera konsistensen med vatten och olivolja. Smaka av med örtsalt. Håller bra i en tätt försluten burk upp till en vecka i kylskåp. Servera gärna med extra olivolja.

1 kommentarer

  1. Ragnhild says:

    Otroligt god! Men vatten? Det behövdes verkligen inte. Som tur var hade jag tipsats om att inte ta med det. Annars hade det blivit soppa. :)

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.