Hur lär en sig franska?

Posted on


Hej! Random fråga, men hur bra är du på franska? Hur mycket kan du, hur mycket förstår du? Hur lärde du dig? Har du några tips för att lära sig? Framförallt om man pluggar självständigt? Appar, överhuvudtaget… Vill så gärna lära mig!


Hej och tack för kul fråga! Jag har haft franska sedan sexan i grundskolan. Jag skulle inte alls vilja påstå att jag pratar flytande, men jag kan absolut ta mig fram (om en aning stapplande) och förstår språket i ganska stor utsträckning. Kan läsa tidningar och hänga med i inte allt för snabba samtal och så vidare… Jag känner mig dock väldigt lockad att utvecklas och en dag kunna både prata och förstå riktigt bra! Jag tror utan tvekan att vägen dit är att någon gång befinna sig en lite längre tid i en franskspråkig region, vilket jag planerar att göra någon gång under de närmaste åren…

Om en inte haft franska i skolan, eller helt enkelt fått med sig lite grundläggande kunskaper därifrån men inte mer, har jag absolut några tips för hur en kan lära sig mer självständigt:

  • Appen Duolingo. Ladda ner asap! Superbra för att öva såväl vokabulär som grammatik och konversation. En kan ställa in hur många minuter en vill öva om dagen, få påminnelser och “belöningar”. Ett väldigt motiverande och utvecklande hjälpmedel. Det gäller dock att vara en smula källkritisk; allt stämmer inte.
  • Att läsa. Det är inte alls fel att läsa barnböcker till en början och koppla ihop språket till bilderna, för att så småningom levla upp till lite mer avancerade böcker. Att läsa magasin och tidningar är också ett starkt tips. Kan kännas ganska motigt i början, men jag kan garantera att det utvecklar. Läs saker som intresserar dig; jag har till exempel en hel drös receptböcker som lärt mig massor av ord och begrepp.
  • Att lyssna. Gör en lista på Spotify med låtar på franska. Lyssna på radioprogram för nybörjare. Kolla in Utbildningsradionde har massor av klipp och program som är enkla att hänga med i. Nyhetsprogrammen på förenklad franska är verkligen att rekommendera; ställ in text om du behöver och ta bort successivt.

    Skaffa franska brevvänner. Åk till Frankrike. Kolla på film. Våga prata! Gör ordlistor. Öva glosor. Skapa ett dokument och skriv in tre nya ord varje dag. Har ni fler bra tips?

Bilder från Paris i augusti 2016. 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.