Israel-Palestina

Posted on

Förra veckan vid denna tidpunkt befann jag mig i Jerusalem. Jag känner mig oerhört privilegierad att jag fick chansen att åka på studieresa till Israel-Palestina. En konfliktzon. Jag fick med mig så mycket jag aldrig hade kunnat läsa mig till eller berikas med på annat sätt. Möten med människor. En större förståelse för situationen. Jag har insett att ett område där det råder konflikt är så mycket mer än bara spänt och läskigt. Där bakom finns människor som lever sina liv, skrattar, gråter, är politiskt intresserade eller inte alls. Lider sig igenom en fruktansvärt begränsad vardag eller går till jobbet varje dag som om det vore vart som helst i världen. Där bakom finns murar, historia och alldeles för många vapen. Motsättningar, orättvisor och komplicerade förhållanden. Men också hopp, sympati och glädje. Kontraster och framtidstro. Och hummus. Kolossala mängder hummus.

dsc_9674Vårt huvudfokus för resan var mänskliga rättigheter och humanitär rätt, men skulle jag börja försöka förmedla allt jag egentligen har att säga skulle jag nog behöva publicera en tusensidig bok. Jag ger er en liten inblick i form av några bilder istället. En bild säger ju mer än tusen ord, sägs det ju. Om det gäller Israel-Palestina är jag dock inte så säker på. För att beskriva hela den komplexa situationen där krävs nog alla ord i världen och lite till.

ip2Kort sammanfattning: Vi flög till Tel Aviv och befann oss under veckan på Västbanken där vi bodde i/besökte Jerusalem (olika delar), Betlehem och Ramallah. Varje dag besökte vi mängder av organisationer och människor, bodde hemma hos palestinska familjer, firade Sabbath med en judisk familj och fick då och då tid att spatsera omkring. Resan organiserades av studieförbundet Bilda som även hade ett studiecenter mitt i Jerusalems gamla stan där vi befann oss en hel del. Säkerhetsläget var under vår vistelse stabilt och vi fick utrymme att diskutera såväl kontroversiella som vardagliga frågor.

dsc_9455

Otaliga falafels / tempelberget / mer falafel / västra muren i Jerusalem. 

dsc_9426

Utsikt från takterassen på studiecentret / tre vyer av Jerusalem.

dsc_9537

Lagom fungerande fordon / Independent Commission for Human Rights / UNWOMEN / Ramallah.

dsc_9678

Muren från palestinska sidan / falafel vid Jaffa Gate / vy över Östra Jerusalem. 

dsc_9540

Betlehem / träff med palestinska studenter / herdarnas äng / Mahmoud Darwish-museum i Ramallah.

dsc_9783

Muren från den palestinska sidan / möte med människorättsorganisation / promenad i Betlehem.

dsc_9808

Födelsekyrkan i Betlehem / olivträtillverkning / västra muren i Jerusalem.

dsc_9826Påväg in i tempelbergsområdet / tempelberget med klippmoskén / till fots i Betlehem. 

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.