Juli och rabarberpaj

Posted on

Juli och ute är det kvävande varmt. Imorgon är det två veckor sedan jag flyttade in i min nya lägenhet, en studentbostad mitt i stan där jag ska bo med syster. Jag har flyttat mina saker pö om pö med cykelkärra, svettats och trampat tills benen nästan givit vika. Jag har jobbat också, nästan varje dag, på fiket. Nu har de stängt för sommaren, så jag har ofrivilligt sommarlov varvat med att göra hemsidejobb och inreda nya hemmet. Jag äter frukost i fönstret, för något köksbord har jag ännu inte. Jag håller mig i fas med ett av juli månads projekt: lyssna på alla sommarprat, utan undantag. Jag sover ut, klistrar upp bilder på väggarna, cyklar tvärs över staden för att hämta upp möbler jag köpt på blocket, bakar rabarberpaj ↴

Päron- & rabarberpaj med kokoskaramell

2 små päron
en handfull rabarberstjälkar
1,5 dl växtgrädde eller kokosmjölk
2 msk kokossocker
1 dl riven kokos
1 dl havremjöl
2 msk jordnötssmör
1 msk kokosolja
1 msk agavesirap
1 tsk kanel
en nypa salt
några valnötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Skölj och dela päron och rabarber i mindre bitar. Lägg i en stekpanna eller kastrull, häll på grädde och kokossocker. Låt puttra under omrörning på medelhög värme tills konsistensen på grädden liknar kola. Blanda riven kokos, havremjöl, jordnötssmör, kokosolja, agavesirap, kanel och salt till en jämn deg. Platta ut till en liten rundel på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut päron- & rabarberfyllningen på pajbotten, lägg valnötter längs kanterna och tryck till. Grädde i ugnen i ungefär 10 minuter, se upp så att inte nötterna bränns. Tag ut ur ugnen och toppa gärna med rostade kokoschips. Servera med kokosmjölk, sojayoghurt eller vaniljglass – eller ät pajen som den är. Njut! 

Nu är det söndag och på onsdag åker jag till stugan. Om en vecka fyller jag år. Innan jag avslutar denna lilla julirapport, låt mig dela med mig av några ögonblick ur senaste veckans kamerarulle:

Långa, varma dagar på fiket. Tyvärr alldeles för få!

Några goda måltider jag ätit i köksfönstret! Pasta med tomatsås och tempeh. Lingonsmoothie. Lyxsallad.

Många flyttlass, yogamattan som enda sittmöbel, kvällssol.

Första gemensamma middagen med syster/sambo i vårt nya hem.

Och just det! Antagningsbesked! I höst pluggar jag fred och utveckling. Det känns så kul.

Ha en fin söndagkväll, vänner!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.