Korv med mos 2.0

Posted on

Korv med mos? Ja, det är kanske inte vad ni väntade er på min blogg, men här har ni den… Mosbrickan 2.0! Helt växtbaserad och en sann upplevelse för smaklökarna. Jag tackar så hjärtligt moder jord för det allsidiga skafferi hon tillgodosett oss med. Vem behöver scans grillkorv när det finns morot? Och pulvermos när det finns sötpotatis? Tänk om, tänk grönt!

Rökig morotskorv, sötpotatismos, surkål, snabbpicklad zucchini, hemgjord ketchup, knaprigt rostad lök, kryddig hummus, basilikablad & chiliflingor landade på tallrikarna. Bon appétit!

Rökig morotskorv
2 portioner

4 jämnstora morötter
1 msk grönsaksbuljong
2 msk olivolja
2 msk sojasås
1 tsk smoked paprika
lite chiliflingor + salt

Gör så här:

Skala morötterna och ta hjälp av skalaren för att få till rundade kanter och lämplig form. Häll 1-2 cm vatten i en stor gryta och rör ut buljongen i vattnet. Koka korvarna i cirka 10-15 minuter i buljongen, så att de hunnit bli lite mjuka men inte genomkokta. Häll av vattnet. Sätt ugnen på 200°. Vänd morötterna i olivolja, soja och paprikakrydda. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö över chiliflingor samt eventuellt salt. Rosta i ugnen tills “korvarna” fått färg, 25-30 min.

Sötpotatismos med kokosmjölk

1 medelstor sötpotatis
olivolja + salt
1/2 dl kokosmjölk
kryddor efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skölj sötpotatisen, dela den på mitten och vänd runt i olivolja. Strö över salt och vänd sötpotatishalvorna med skalet upp på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen tills innanmätet blivit mjukt, cirka 20 minuter. Gröp ur potatisen ur skalet och mosa med en gaffel. Blanda med kokosmjölk och krydda efter smak och tycke. Mixa för en lenare konsistens.

Snabbpicklad zucchini: Skiva zucchini i jämna och mycket tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg i en skål och häll på 1 dl vatten, 2 msk vitvinsvinäger, 1 msk kokossocker och lite örtsalt. Vänd runt zucchinin och låt stå i kylskåp en stund innan servering: ju längre, desto mer smak.

Hemgjord ketchup: Blanda koncentrerad tomatpuré med lite olivolja och en nypa örtsalt.

Knaprigt rostad lök

1/2 gullök
2 msk majsströbröd
örtsalt och peppar
olivolja

Gör så här:

Hacka löken och stek knaprig tillsammans med majsströbröd, örtsalt, peppar och rikligt med olivolja på hög värme. Majsströbrödet kan bytas ut mot annat ströbröd eller polentagryn.

1 kommentarer

  1. VIN says:

    Hej!

    Undrar vad din inställning till alkohol är? Du dricker ju vin, och har gjort det ett bra tag (2015? 2014? När började du?), hur ser du på det? Ingen kritik, “allt lagom” liksom och din konsumtion är ju långt ifrån överdriven, men det skulle vara intressant att höra dina tankar kring ämnet?

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.