Visit Homepage
Skip to content

Krämig vegansk ostsås

Näringsjäst låter som den cirka tråkigaste produkten någonsin, men faktum är att det är en briljant grej när det gäller att ge veganska rätter en ostig smak! Näringsjäst (även kallat b-jäst) har samma salta umamiton som ost, svamp och soltorkade tomater. Jag strör den gärna som den är över pasta och grytor, men här har jag använt den för att sätta smak på en vegansk ostsås! Bönor ger krämighet, vitlök och citron smak.

Näringsjäst hittar du i hälsokostaffärer och på nätet, till exempel på Bodystore eller Apotea.

Vegansk ostsås på vita bönor

2 dl stora vita bönor, tetra
1 dl havregrädde
1 msk citronsaft
1-2 msk näringsjäst
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
lite malen muskot
örtsalt efter smak

Gör så här:

Lägg alla ingredienser förutom örtsalt i en mixer och mixa till en slät sås. Smaka av med örtsalt. Går att äta kall men är också god att värma lätt i en kastrull eller använda i ugnsrätter såsom lasagne eller gratäng. Förvara i en glasburk i kylskåpet. Håller bra kyld i flera dagar, så länge den inte värmts upp.

Här serverade jag ostsåsen varm med bovetepasta, frön, chiliflakes och grönkål stekt i kokosolja.

Kommentera gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *