Livet på bergstoppen

Posted on

Jag är tillbaka på bergstoppen efter tre dagars ledighet. I måndagskväll efter jobbslut åkte jag till Basel. Jag kom fram när det redan börjat mörkna och det regnade lätt, men det kändes otroligt skönt med en liten paus från de tuffa arbetsdagarna. Tisdagen spenderade jag med allra käraste farmor. Vi gick till marknaden och köpte grönsaker, drack espresso under den grå himlen och hade en mysig kväll tillsammans med min kusin. Dagen därpå åkte jag vidare ganska tidigt för att hälsa på min syster på det barnläger hon leder under två veckor. Det var otroligt roligt. Till kvällen fortsatte jag sedan till Luzern där jag hälsade på kära vänner, åt vietnamesisk middag och gick på filmkväll inklusive gott vin. Under gårdagen gick jag på café ensam, satt och skrev länge, fick ont i ryggen av all packning, shoppade loss i hälsokostbutikerna, skickade paket till min syster, åt chilichoklad vid sjökanten och tog båten tillbaka till berget när kvällen kom. Och nu är jag här igen. Jag ska jobba sju dagar i sträck innan jag tar bergsbanan ner igen.

DSC_0625Men vad gör jag egentligen om dagarna? Klappar kossor?
Låt mig ta er med till en vanlig jobbdag på toppen av Mt Rigi…

DSC_000407.30Väckarklockan ringer. Jag kliver upp, öppnar fönstren på vid gavel och lyssnar på tystnaden en stund.

07.40 – Är det fint väder (vilket det varit varenda dag innan idag) snörar jag på mig joggingskorna och går ut en stund. Det blir inte mycket löpning på de branta vägarna, men jag älskar att gå ut och andas lugn innan dagsturisterna kommer och atmosfären blir mer hektisk. Jag ser på utsikten, lär mig namnen på alla sjöarna och spatserar genom en kohage. När jag kommer tillbaka gör jag gärna lite yoga eller styrketräning på golvet i mitt rum.

08.45 – Duschad och klar går jag ner i köket och gör mig snabb frukost. Eftersom inte många äter frukost på plats gör jag mig själv en gröt på en matchagrötblandning jag har med mig, snor ett äpple från frukostbuffén och dricker en kopp grönt te. Sedan är jag redo att jobba.

09.00 – Börjar fixa i ordning självbetjäningen (där jag hittills framför allt jobbat) för dagen. Torkar de tusen borden på terassen, rengör kaffemaskinen, ser till allt är påfyllt och tar emot de första kunderna. Jag är oftast inte ensam, utan har sällskap av en härliga kollega eller två. Behövs det hjälper jag även till i köket med att förbereda sallader, skära upp tårtbitar eller garnera smörgåsar.

11.00 Snabb lunch. Har egentligen en halvtimmes paus men det blir oftast en kvart. Är det fint väder och helg blir stället överbefolkad direkt.

11.15-18.15 – Jobb, jobb, jobb. Är det dåligt väder är det lugnare men är det soligt kommer det som sagt massor av dagsturister som vill ha pommes frites och cappuccino och körsbärspaj och sina vattenflaskor fyllda. Det kommer hundratals (om inte tusentals) gäster dagligen. Jag har hittills i princip bara jobbat i självbetjäningen om dagarna där det i arbetsuppgifterna ingår att stå i kassan (och räkna huvudräkning snabbt…), hålla alla bord rena och fina, plocka undan, fylla på varor, polera bestick och svara på självklara frågor så som var toaletten ligger, om vi har glass eller om “kaffet får plats i en så liten kopp”. De flesta gästerna är trevliga men vissa får en att vilja börja gråta. Är det mycket att göra går dagen snabbt men är det lite folk känns timmarna eviga. Sätta mig ner hinner jag dock aldrig före klockan sex oavsett dagsläge. Det finns alltid att göra.

18.20 – Äntligen middag! Jag är oftast otroligt matt när jag jobbat konstant i sju timmar. Ibland har jag knappt hunnit dricka något. Jag äter middag med mina kollegor och går sedan och duschar. Det känns alltid lika bra att ha fixat ännu en tuff dag utan att ha tappat ett glas eller givit ut helt fel växel.

Kvällen – Är jag väldigt trött spenderar jag kvällen på hotellrummet (skriver, läser, äter mandlar om jag har några, sitter i fönstret och ser på får), men ofta går jag även över till personalhuset och hänger med kollegor. Min kvällsrutin innehåller dessutom alltid ett snabbt dagboksinlägg och massage av mina slitna fötter. Sedan läser jag tills jag somnar och solen har gått ned utanför.

DSC_0020Ungefär så. De närmaste dagarna verkar dock mina nyfunna rutiner ändras lite, både på grund av liten sämre väder, men framför allt även för att mina arbetsuppgifter förnyas en aning. Idag har jag för första gången ledigt mitt på dagen, för att till kvällen assistera en bjudning. Det ser jag fram emot!

DSC_0018 Nu ska jag ladda upp för kvällens jobbpass med en promenad, en powernap och några riskakor med mörk choklad. Ha en fin dag, kära ni!

DSC_0028

 

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.