Ljuvlig auberginegratäng

Posted on

Denna underbara vegetariska gratäng går inte att slänga ihop på tio minuter, men resultatet är helt klart värt mödan! Rätten är smakrik, mustig och mättande. Purjolök, soltorkade tomater, färska örter, god olivolja, linser och fetaost gör sig fantastiskt gott tillsammans med auberginen. Är du vegan är det bara att utesluta osten eller byta ut den mot ett veganskt alternativ. Jag tror även att gratängen klarar sig utmärkt även utan ost. Bon Appétit!

DSC_0152Ljuvlig auberginegratäng
4 portioner

2 stora auberginer
1 pkt passerade tomater
1 pkt röda linser (tetra)
2 vitlöksklyftor
1-2 dm purjolök
1 burk soltorkade tomater
100 g äkta fetaost
10 romantica-tomater
färsk timjan & basilika
kryddor, salt, olivolja

DSC_0115Aubergine: Skiva auberginen i tunna skivor på längden, lägg ut på en plan yta och strö över rikligt med havssalt. Låt auberginen “vätska ur sig” i ungefär en kvart och torka sedan bort saltet med hushållspapper. Stek auberginen på båda sidor i olivolja tills den blivit mjuk och fått lite färg.

DSC_0132Tomatsås med linser: Häll av och skölj linserna. Fräs i lite olivolja. Häll på passerade tomater och blanda. Smaksätt med salt, peppar och örter. Riv i vitlök. Låt puttra några minuter under omrörning och smaka av. Det går givetvis även bra att använda torra linser, men beräkna då längre koktid.

DSC_0122Fräs skivad purjolök och strimlade soltorkade tomater i lite olja och örtsalt under omrörning så att smakerna kommer fram. Smula fetaosten. 

DSC_0142Långrostade tomater: Sätt ugnen på 150°. Skölj tomaterna och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Vänd runt i olja och strö över salt samt torkade örtkryddor så som basilika och oregano. Rosta cirka 2 timmar i mitten av ugnen tills de fått ordentligt med smak. Variera gärna med t.ex. gula tomater.

DSC_0180Varva aubergine, tomatsås, stekt lök/tomat och fetaost i en ugnsform. Avsluta med långrostade tomater, färska örter, lite olivolja och eventuellt extra örtsalt. Ställ in i en 200° varm ugn i ungefär 25 minuter. Låt gärna gratängen stå sig ett par minuter innan servering. Servera med färsk spenat & solrosfrön! 

DSC_0117Andra goda ugnsrätter: 

Polentapanerade grönsaker
Bakad nori-rulle med valnötsströssel
Rostade betor med olika röror
– 
Ugnsbakad ratatouille med buffelost
Grön lasagne med tofu & pumpafrö

DSC_0112

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.