Min syn på alkohol

Posted on


Hej! 

Undrar vad din inställning till alkohol är? Du dricker ju vin, och har gjort det ett bra tag (2015? 2014? När började du?), hur ser du på det? Ingen kritik, ”allt lagom” liksom och din konsumtion är ju långt ifrån överdriven, men det skulle vara intressant att höra dina tankar kring ämnet?


Hej du och tack för frågan! Alkohol är ju alltid ett intressant ämne, då det finns så många skilda åsikter och perspektiv på när, hur och framför allt om den ska konsumeras. Jag är uppvuxen i en familj där rödvin alltid har varit en måltidsdryck och vardagsförgyllare. Detta kommer främst från min pappa som är schweizare och sommarjobbade på vinodlingar i Italien redan som fjortonåring. Han växte själv upp med en mer sydeuropeisk tradition av alkohol. Jag började dricka vin hemma när jag var i sextonårsåldern, då jag samtidigt lagligt fick börja dricka öl/vin i Schweiz. Just vin har blivit något jag lärt mig att ha en kultur kring och den senaste tiden har jag dessutom blivit allt mer intresserad. Har böcker om druvsorter i bokhyllan, läser flitigt vintipsen i söndagsbilagorna och hoppas faktiskt på att en dag skramla ihop till en sommelier-utbildning.

Sedan är ju alkohol såklart mycket mer än ett glas rött medan grytan puttrar eller att en korkar upp en flaska till middagen. Jag älskar öl och tackar ej nej till tequila. Tyckte Flora skrev väldigt bra om alkohol/festande här om dagen: när en är en stereotypiskt duktig person kan det vara så himla skönt att bara inte vara duktig ibland. Det är så vanligt att i synnerhet unga tjejer tänker att de ska göra allt perfekt och inkluderat i detta inte heller dricka. Jag har verkligen haft riktigt perfektionistperioder och har ingen lust att hamna där igen. Så precis som att jag äter det jag tycker om så dricker jag även det jag vill dricka i stunden. Om så det är smoothie eller shots.

Samtidigt vill jag ändå poängtera att jag har full förståelse för dem som väljer att tacka nej till alkohol, en gång eller hela livet. För mig är det ett val som är upp till var och en att göra. Har en en liberal syn på alkohol gäller det även att möta andras val med respekt. Det tycker jag är superviktigt. Och att se problematiken förstås; för vissa kan alkohol förstöra så mycket. Hos mig är det helt enkelt sedan barnsben internaliserat att alkohol är något oproblematiskt, lättsamt och kort och gott härligt! Jag önskar att det kunde vara det för fler.

Hur ser ni på alkohol?

  • Dela

1 kommentarer

  1. Hannah says:

    Wow! Du är så klok och inspirerande!! Jag själv vill vänta med att börja dricka alkohol tills jag fyller 18 (fyller år i Mars så väldigt snart!!) och sen efter det ta det som det kommer, just nu har jag inget intresse av alkohol då jag helt enkelt inte tycker det verkar gott så vem vet, det kanske blir om några månader eller kanske bara dar efter min födelsedag. Jag önskar att fler ungdomar skulle ha samma inställning och syn på det som du har, jag tycker att det blivit en trend att man bara yngre och yngre dricker sig så full att man blir helt borta, jag respekterar fullt ut deras val men tycker det är riktigt obehagligt när vänner och personer runtomkring mig blir helt personlighetsändrade, kollapsar och gör saker de kommer ångra. Men som sagt är det ens personliga val!

    Riktigt kul att du har börjat svara på frågor! :)

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.