Morotsjuice + två restrecept

Posted on

Jag älskar att göra egen morotsjuice! Det är verkligen en av de mest optimala grönsakerna att pressa själv. Morötter är väldigt smidiga att ha i råsaftscentrifugen, är billiga och ger förhållandevis mycket juice. Dessutom smakar den jättegott och är en ypperlig källa till härliga vitaminer!

DSC_0026…men vad gör man med alla dessa morotsrester? Här är två underbart goda recept som tar vara på det goda, färgstarka morotsrivet!

DSC_0037Raw morotskaka 
8 bitar

3-4 dl morotsrester/rivna morötter
7-8 mjuka dadlar
1 sked kokosolja
1-2 dl mandelmjöl
kanel, kardemumma, muskot, ingefära, vanilj
(lite agavesirap eller honung)
kokosgrädde + kokos till topping

Gör så här:

Skala morötterna innan du juicar dem och spara resterna. Mixa 3-4 dl morotsrester med mjuka, urkärnade dadlar, kokosolja och mandelmjöl med hjälp av en stavmixer till en jämn massa. Krydda med kanel, kardemumma, muskot, ingefära och vanilj. Söta eventuellt med lite agave eller honung. Tryck ut massan i en burk med bakplåtspapper. Bred ut tjock kokosgrädde över kakan och ställ in i kylskåpet i åtminstone en timme. Servera med kokos!

DSC_0233Dinkel- & morotsbröd
1 mycket stort bröd

5 dl vatten, fingervarmt
1/2 paket färsk jäst
1 tsk havssalt
2-3 msk olivolja
5 dl morotsrester/rivna morötter
2 dl vetekli eller havrekli
ca. 7-8 dl siktat dinkelmjöl
mandelmjölk + sesamfrön

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och blanda med vattnet. Tillsätt havssalt, olivolja och morötter (från skalade morötter). Blanda ner kli och tillsätt därefter lite mjöl i taget tills du har en någorlunda fast deg. Degen ska vara ganska fuktig. Låt jäsa under bakduk i ungefär en timme och vänd sedan ut på en plåt med bakplåtspapper. Forma ett stort bröd, pensla med mandelmjölk och strö över sesamfrön. Låt jäsa i ungefär en halvtimme till och sätt under tiden ugnen på 175°. Grädda brödet ungefär 40 minuter, tills brödet blivit brunt och fått hårdnad yta. Låt svalna på galler! Går bra att frysa in.

DSC_0013

  • Dela

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post kommer inte att publiceras.